Система за обмен на данни срещу терористите в ЕС

Име, адрес, телефонен номер, данни за кредитната карта, дати на полет, маршрут на пътуване, данни за контакт, информация за билета, багажа и плащането.

Това саданните, които ще бъдат събираниот правоохранителните служби на ЕС. Данните ще се събират за всички полети на територията на ЕС, включително чартърните и ще се съхраняват за срок от шест месеца.

За това се споразумяха преди седмица вътрешните министри на страните от ЕС. Те постигнаха съгласие по системата за обмен на лични данни на самолетни пътници (известно като PNR), която би трябвало да улесниборбата с тероризма.

Европейският парламент ще гласува по споразумението следващия месец и вероятно ще го одобри.

„Информацията ще се споделя много бързо между различните страни. Системата е проектирана да позволи толкова бърз обмен на данни, че дори е възможно някои от тези лоши хора да бъдат спрени и да не могат да достигнат крайната си дестинация“.

Това каза в интервю за БНР докладчикът по преговорите за законодателния текст от британските консерватори Тимъти Къркхоуп. Евродепутатът е дългогодишен английски юрист. В миналото е бил заместник-министър на вътрешните работи, където е отговарял за имиграцията и граничния контрол.

Само ограничен кръг упълномощени хора ще имат достъп до данните. Това е друг аспект от системата, обясни той.Не желаем личните данни на пътниците да са достъпни за всеки, който пожелае да си уплътни следобеда, да порови в тях. Ще има ясен контрол,увери Къркхоуп.

Тимъти Къркхоуп каза още, че вътрешният министър на Великобритания – Тереза Мей, е един от най-горещите привърженици наидеята да се обменя информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *