Ситито произвежда слух за германския рейтинг

Едновременно с декласиране на водещата икономика в Европа агенцията може да посегне и на статусите на Холандия и Люксембург. Според информация на сайта на nasdaq.com Moody’s може да промени перспективите пред трите страни от „стабилна“ на „негативна“.
Ако слухът се окаже верен, ефектът от едно такова понижение би обхванал широк фронт, коментират анализатори. Тъй като Германия е остров на стабилност и двигател на процесите на стария континент, едно влошаване на рейтинга или перспективите пред него може да се отрази на лихвените проценти по държавните й облигации, а от там и на широка гама от финансови продукти. Тъй като Германия е основен донор на спасителните фондове, създадени да се борят с дълговата криза – Европейският фонд за финансова стабилност и Европейският стабилизационен механизъм – това би се отразило и върху тях и техните рейтинги. Това означава удър върху способността им да набират нисколихвени заеми от пазарите, за да ги предоставят на държави в затруднение като Гърция, Португалия или Ирландия. Освен това ударът върху фондовете ще е двоне, след като през миналата седмица Moody’s вече коригира в негативна посока статусите им.
Според анализатори слухът най-вероятно е безпочвен, защото Moody’s не са поставяли рейтинга на Германия под заплаха за преразглеждане. Тази процедура обикновено се спазва стриктно и освен като предупреждение, дава време за реакция на пазарите.
Те пренебрегнаха спекулацията и през последните часове не демонстрират реакция на негативното очакване. Еврото поскъпва до $ 1.3116, а 10-годишните германски държавни ценни книжа се търгуват при доходност от 1.40%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *