„Сити банк“ за златото: Почти липсват причини за поскъпване

Цената на златото ще се повиши леко в краткосрочен план предвид на продължаващото напрежение между Русия и Украйна. Извън това обаче липсват достатъчно катализатори за възходящо движение на цената. Това са изводите на анализаторите на американската инвестиционна банка „Сити груп“ в Глобалната книга за златото, публикувана в четвъртък.

Според „Сити“ средната цена на златото през първата половина на 2014-а година ще бъде 1337 долара и ще се повиши до 1365 долара през 2015-а година.

Анализаторите са мечи настроени за добивните компании на злато, като считат, че въпреки направените стъпки към оптимизация, все още 75% от индустрията генерира отрицателни парични потоци.

Ние смятаме, че шансовете на компаниите, добиващи злато, да генерират дългосрочно стойност за акционерите, не са добри, казва водещият анализатор на „Сити“ Йохан Стейн.

Goldcorp Inc., Barrick Gold Corp. и Newmont Mining Corp. са в по-добро положение от конкурентите си, но много зависи от това колко дисциплиниран е мениджмънтът в алокацията на капитала.

Компаниите с най-лоши шансове да генерират стойност за акционерите, поради което получават оценка продавай от „Сити“, са Sibanye Gold Ltd, African Barrick Gold PLC, Polymetal International PLC, Gold Fields Ltd., Newcrest Mining Ltd. и Harmony Gold

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *