Сити: Българският лев ще издържи

Нашият анализ показва, че България е изправена пред предизвикателствата на приспособяването в процеса на намаляване на дела на заемния капитал в операциите на финансовите пазари. По-конкретно, показателите за конкурентоспособност, фискалните тенденции и финансовата стабилност трябва да се следят внимателно. Това се казва в доклад на финансовите експерти и анализатори от централното управление на Ситибанк в САЩ, който агенция БГНЕС притежава.
Въпреки предизвикателствата ни считаме, че валутният борд съвет вероятно ще издържи на изпитанието. Той има солидната база да преживее неблагоприятните сътресения благодарение на значителния си финансов буфер в лицето на фискалния резерв (около 15.0% от БВП) и големия валутен резерв. Освен това считаме, че е налице силна ангажираност на национално ниво, която заедно с подкрепата, демонстрирана от всички заинтересовани структури (по-конкретно ЕС и МВФ) осигурява на паричния съвет сигурна котва.
Ние вярваме, че алтернативите – девалвация или незабавно въвеждане на еврото след промяна на фиксирания валутен курс – не изглеждат привлекателни поради значителните неблагоприятни балансови последици. По наше мнение липсата на убедителни доказателства в полза на алтернативите засилва международната подкрепа за сегашния паричен режим.
Източници: БГНЕС
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *