Сицилия все пак ще изпраща боклук към България

България остава едно от решенията на кризата с боклука в големите италиански градове. Тонове боклук от Сицилия ще се изгарят в България, за да се разтоварят преливащите италиански депа, съобщи „Ла Стампа“. Според изданието товарният кораб Blue Star I, който плава под панамски флаг, натоварен с 5 тона смет, вече е преминал праз Босфора и пътува към пристанище „Варна“.

 

Сицилия има проблем с обработката и количествата отпадъци и управата на острова се ориентирала към варианта да бъдат изнесени в чужбина. Освен България, другите възможни дестинации на италианския боклук са Румъния и Португалия, отбелязва „Ла Стампа“. Изданието обаче погрешно съобщава, че боклукът ще се изгаря в циментов завод в Пловдив, какъвто няма.

Това е поредната публикация в италиански медии, че част от боклука на Неапол и Палермо е пласиран в България. В края на юни „Република“ писа, че в Девня се гори боклук от Сицилия. На пристанище „Одесос“ бяха разтоварени 6050 тона балирано RDF гориво от кораба „Наталия“. Тогава граждани подадоха сигнал в регионалната екоинспекция за неприятната миризма от боклука в района на пристанището. Проверка на „Сега“ установи, че този отпадък е с произход Англия и е предназначен за изгаряне с оползотворяване на енергията в циментов завод „Холсим България“ АД. „Холсим“ притежава комплексно разрешително и отговаря на всички изисквания, отговориха от Министерството на околната среда. Заводът се намира във врачанското село Бели извор. Много вероятно е сега отново да става дума за него, информира segabg.com.

Циментовият завод в Девня също ползва „вносни“ отпадъци. Противно на първоначалната информация в италианската преса обаче те са от Рим, а не от Сицилия, уточни пред „Сега“ кметът на Девня Свилен Шитов малко след като се разшумя около „вносните“ отпадъци.

ПРЕДИСТОРИЯ

В България и в ЕС е забранен вносът на отпадъци за депониране, но може да се внасят определени количества боклук за третиране. Този бизнес обаче не се приема радушно от местното население – точно когато избухна скандалът с балите на варненското пристанище, в Мароко имаше протести заради 2500 тона отпадъци от Италия, пратени в Казабланка. Преди 20 г. италианската област Кампаня се опита да се отърве от тоновете боклук, в които тъне, чрез изгарянето им. При горенето на токсични отпадъци обаче възникнаха сериозни проблеми с околната среда и затова процесът бе спрян.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *