Скалата Гибралтар ли ще катурне каруцата „Брекзит“?

Преговарящи от страните – членки на Европейския съюз, се срещат днес, за да се опитат да премахнат последната пречка преди срещата на Европейския съвет в неделя, на която се очаква европейските лидери да одобрят сделката за Брекзит, предаде Ройтерс.Става дума за възраженията, които Испания направи в последния момент по отношение на Гибралтар.
Четири месеца преди излизането на Великобритания от Европейския съюз са налице проект за споразумение за Брекзит и съпътстваща го политическа декларация, които се планира да бъдат подписани и одобрени от британския премиер Тереза Мей и лидерите на останалите 27 страни членки на ЕС.
Испания поиска в проекта на споразумението и в декларацията да бъдат направени изменения, от които да става ясно, че Великобритания може да взима решения за Гибралтар само след директни преговори с Мадрид.
Испанският премиер Педро Санчес заяви вчера, че Испания ще наложи вето на сделката за Брекзит, ако в текста на споразумението не бъдат направени исканите от страната му изменения.
„След проведения с Тереза Мей разговор позициите ни продължават да са доста далеч една от друга. Правителството ми винаги ще защитава интересите на Испания. Ако не бъдат направени изменения, ние ще наложим вето на Брекзит“, написа Санчес в профила си в Туитър.
Според правото на Европейския съюз договорът за оттегляне от блока трябва да получи подкрепата на квалифицирано мнозинство. Няма нужда от единодушие, което означава, че една-единствена страна не може да го блокира. Европейските лидери обаче са решени да демонстрират единство по този изключително чувствителен политически въпрос.
Проектът за споразумение за Брекзит се натъква на яростна съпротива в британския парламент, който трябва да го одобри, за да влезе в сила. В противен случай Великобритания рискува да излезе от Европейския съюз на 29 март 2019 г. без споразумение, което да смекчи неблагоприятните икономически последици от Брекзит.
Европейските държави не желаят изменения в проекта за споразумение и в политическата декларация към него и по тази причина предложиха в отговор на испанските притеснения за Гибралтар в неделя да бъде изготвено отделна декларация на лидерите на 27-те страни членки на ЕС.
Преговарящите (т.нар. шерпи) ще се срещнат днес в Брюксел, а утре вечер британският премиер Тереза Мей ще пристигне за преговори с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, броени часове преди срещата на Европейския съвет на следващия ден.
Дипломатите от Европейския съюз се надяват до довечера да са постигнали съгласие за текста на декларацията за Гибралтар, но се опасяват също така Санчес да не коментира въпроса на високо ниво в неделя с цел да демонстрира решителност и да натрупа точки сред испанските избиратели на фона на предстоящите идния месец в Испания регионални избори.
Проектът за споразумение за Брекзит засяга финансови въпроси, правата на гражданите на ЕС и Великобритания, чувствителния въпрос за ирландската граница и общи насоки за бъдещите отношения в сферата на търговията и сигурността. Проектът трябва да бъде одобрен и от Европейския парламент, за да влезе в сила.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *