Скандален запис клати кабинета в Полша

Показаха как човек на премиера пазари депутати

Варшава. Скандален запис, показващ как съветник на полския премиер се опитва да купи депутатка, за да осигури оцеляване на кабинета, разтресе Полша, предаде Ройтерс. Заради него Полската селска партия напусна преговорите за правителствена коалиция. Злотата падна с 0,6%, а според коментатори вероятността за предсрочни парламентарни избори силно се е увеличила.

Телевизия ТВН излъчи кадри, на които се вижда как Адам Липински – шеф на кабинета на премиера Ярослав Качински, предлага на депутатката Рената Бергер от „Самоотбрана“ пост на земеделски зам.-министър в замяна на излизането й от партията и подкрепа на правителството на „Право и Справедливост“. „Не е проблем, имаме много свободни постове“, казва Липински в записа, който е направен със знанието на депутатката Бергер.

Премиерът Ярослав Качински нарече касетата политическа провокация и поиска продължаване на преговорите с Полската селска партия. Но нейният лидер Ярослав Калиновски категорично отказа и каза, че единствената алтернатива са предсрочните избори.

Основната опозиционна бизнес ориентирана партия „Гражданска платформа“ призова за незабавна парламентарна сесия за неговото разпускане и насрочване на дата за избори. „Искаме да избегнем протести като в Будапеща“, заяви лидерът на партията Доналд Туск.

Кризата в полското правителство възникна, след като „Самоотбрана “ на Анджей Лепер се оттегли от коалицията поради спорове за бюджета и изпращането на полски войници в Афганистан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *