Скандален филм за Лечков пуснаха в Интернет

Документалният филм, който е в две части и е озаглавен „Новата мафия“, е пуснат от общинските съветници на коалиция „Съюз за Сливен“, съобщиха БНР и в. „Капитал“.
В лентата, „антилечков“-съветниците в местния парламент и местни политици описват конкретни схеми за източване на европейски и общински пари от „престъпния кръг“ около сливенския кмет. Показани са и мнения на граждани за окаяното състояние на „разкопания“ град, огромната безработица, обезлюдяване и безперспективност, застигнали Сливен.
Цитиран е и Радостин Русев, бизнесмен и общински съветник в Сливен, който заявява, че „България е страната на неограничените възможности в ЕС. Само тук е възможно да бъде овладяна една цяла държава от мафията и град Сливен е пилотният проект на това овладяване“.Той нарича кмета Лечков „капо ди тути капи“, както в мафиотските среди е прието да се нарича босът. Всички фирми, които получават европейски проекти, се определят от Лечков. Благодарение на две подставени лица Евгени и Коста Петкови, които са управители на всичките му фирми и подставени лица на Йордан Лечков, са овладени 90% от общинските поръчки на града, добавя още Русев.
Според авторите на филма Лечков е успял да злоупотреби с над 60 млн. лева за двата си мандата като кмет, включително с пари от еврофондовете. Като пример е посочен „водният проект“ /за подмяна на ВиК мрежата в Сливен/. Бенефициент по него е лично кметът Лечков, което е станало не без помощта на бившия министър Асен Гагаузов, който също е бивш кмет на Сливен. Това заявява пред камерата Радко Кесов, друг общински съветник на Сливен. Проектът е замразен в момента, защото изпълнителите са отказали да плащат комисиони на кмета, твърди Кесов.
На финала се обръща внимание, че кметът на Сливен се ползва с протекции от „най-високо ниво“ в държавата.
На 2 юли в Сливен премиерът Бойко Борисов обяви,  че ГЕРБ ще издигне сегашният кмет  на общината Йордан Лечков за трети мандат. По думите му Лечков е направил и продължава да прави много за Сливен.
„Живеем в правова държава, нали така. Значи, Сметна палата, Агенция за държавна финансова инспекция, преди 20-30 дни и Националната агенция по приходите излезе с решение по казуса за пълна ревизия  на физическото лице Йордан Лечков … Всички са без резерви. Оттам нататък нямам по-различен коментар“, заяви от своя страна сливенският кмет, цитиран от „Капитал“. Той добави, че не е гледал „Новата мафия“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *