Скандална депутатка източвала и Здравната каса

Офталмолотгът проф. Православа Гугучкова обвини депутатката от ГЕРБ д-р Геновева Алексиева, че е източвала Здравната каса чрез безмислена пътека за болнично лечение на „мързеливо око“ при децата.

Касата преди месец е включила заболяването в клинична пътека за болнично лечение, въпреки отхвърлянето на това от комисия на Българския лекарски съюз, казва в интервю във в. „Труд“ проф. Гугучкова.
Мързеливо око се лекува само извънболнично – с упражнения на зрението, които се правят в продължение на месеци и години, докато се възстанови зрението.
„С 3 дни приемане в болницата нищо не помага и е даже смешо“, коментира офталмоложката.
Според нея доц. Геновева Алексиева го е включила в списъка с пътеките за болнично лечение, защото има своя частна клиника по очни болести при децата, работеща със Здравната каса. А дъщеря й е назначена от нея за шеф на детското очно отделение в очната клиника в Александровска болница.
„И двете – майка и дъщеря, имат интерес да идват пари от Касата по тази пътека. Това е едно перфектно източване на малкото средства за нашето здравеопазване. И най-важното – без никаква полза за пациентите“, заявява още проф. Гугучкова. Тя изтъква, че всичките й колеги знаят за това източване, но си мълчат заради страха.
„Много е страшно, когато някой с политически протекции налага правила за личната си изгода“, допълва лекарката.
Депутатката от ГЕРБ и зам.-председател на здравната комисия Геновева Алексиева стана известна наскоро с друг скандал – че е била в журито, оценявало собствената й дъщеря в конкурс за доценти. Тя е дала гласа си като член на Специализирания научен съвет по офталмология. Въпреки че при предварителния подбор депутатската щерка д-р Виолета Чернодринска е била класирана на 4-то място, тя печели второ място при тайния вот на журито. Така печели едно от трите обявени позици в конкурса за доцент от девет кандидати.
Кандидати са алармирали за недопустимото „родителско“ участие, но доц. Алексиева не си е направила отвод.
В журито остава и другият родител на кандидат – проф. Веселин Танев. Неговият син обаче не се класира.
Д-р Красимир Коев, главен асистент в Медицинския университет в София, който е един от деветимата участници в скандалния конкурс за доценти, вече обяви, че ще заведе дело в Софийския административен съд за законовите нарушения при провеждането му.
По повод казуса председателят на Народното събрание Цецка Цачева коментира, че доц. Алексиева е трябвало да подаде декларация за конфликт на интереси и да не гласува в този конкурс за дъщеря си. „Това е елементарно и етично, за да не се опорочи конкурсът“, смята и проф. Гугучкова.
Самата депутатка коментира случая в сутрешните блокове на Нова тв и bTV. Тя заяви, че атаката срещу нея всъщност се цели в ГЕРБ. Публикацията във вестника пък била “менте, а фактите – изопачени и неверни”. По думите й тя стриктно изпълнила препоръката на Висшата атестационна комисия (ВАК) като родител да не участва в дискусията на конкурса, а гласувала за дъщеря си само защото законът не й давал друг избор.
Твърдението, че не е участвала в дискусията обаче, се опровергава от протокола на конкурса от 25 юни т. г.
Но заради скандалисамотрима депутати от ГЕРБ досегаподадоха оставки от високи постове – Лъчезар Иванов, Пламен Цеков и Светлин Танчев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *