Скандални разкрития в съда: Муравей изскочи от забравата

„Ако знаеш какво се случва в „Белене“, бедна ти е фантазията. Стотици милиони нагло откраднати. Изправи ми се косата. Вследствие на това – нищо няма да се случи. Чуй ми думата!“

Тази скандална реплика беше чута в съдебната зала, където за първи път публично беше показан видеозапис, направен чрез специални разузнавателни средства. Думите са на бившия главен секретар на министерството на финансите Тенчо Попов, който от началото на 2009 г. до ноември 2009 г. е зам.-председател на „Български енергиен холдинг“(БЕХ). В момента той е подсъдим заедно с бившия военен министър Николай Цонев и съдията Петър Сантиров за даване на подкуп на следовател. Попов е казал това, без да знае, че е подслушван, докато разговаря със Сантиров и следователя Петьо Петров. На срещата е обсъждан рушветът, който трябва да се даде, за да бъде потулено разследване срещу Цонев, но от него излязоха на яве и други скандални факти. На срещата, проведена на 18 март, в столичния гранд хотел „София“, Попов обяснява на събеседниците си и как е докладвал за нередностите около АЕЦ „Белене“ и хидровъзела „Цанков камък“ още през есента на 2009 година. Той изразява и притеснения за своя живот, ако се разговори публично, предаде „Медиапул“. Разказва как преди половин година е дал доклад по темата на премиера Бойко Борисов. „Сложи резолюция на моето писмо, думичка не каза… При положение, че го виждаш, че за кокошкарски истории излиза по телевизията и плещи: „Този откраднал 5-6, този откраднал 20“, обяснява бившият представител на БЕХ по време на записвания разговор.

„Вчера (17 март – бел. ред.) за първи път каза (Бойко Борисов.): „Пътят до „Цанков камък“ струва 222 млн. лева. Това е част от този доклад. За първи път вади част от него. Но аз си мълча и не говоря публично, защото ще ме гръмнат. Аз съм си го написал, дал съм го на Борисов. Нищо повече не мога да направя. Слизам от отговорност, вследствие на което, той ме уволни“, добавя Попов.
По време на друг разговор, който също е обект на СРС, Тенчо Попов разказва на следователя как чул, че съдия Петя Крънчева от Софийски градски съд е взела 200 000 лева, за да пусне от ареста Златко Баретата, предаде bTV. Съдия Сантиров, който тогава все още е действащ магистрат в същия съд, пък разказва за “люти далавери” и “безпардонни кражби” около Иван Костов. Той разказва, че в момента гледа дело за “митницата”, от което става ясно, че бившият финансов министър в правителството на Костов Муравей Радев лично е подписвал писма, с които е освобождавал “цели фирми от митнически сборове”. “За психиатрични болници, а те заминават за Илиянци (стоки – бел. ред.)”, обяснява Сантиров. Попов пък уточнява; “Бизнес за 800 млн. на година”. Съдията продължава да разказва как със санкцията на Радев били освободени няколко ТИР-а и вагона с цигари от митниците в Русе и Варна, съобщи „Всеки ден“.   По време на съдебното заседание беше изслушан и запис, в който се чува как се договаря самият подкуп за следователят, който е трябвало да „спаси“ Николай Цонев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *