Скандалът в съдебната система стигна до Брюксел

Здравкова напусна Варненския окръжен съд  и цялата съдебна система след назначаването на станалата скандално известна шефка на Софийски градски съд Владимира Янева от приятелския кръг на вътрешния министър Цветанов.  Последваха оставките на Капка Костова и Галина Захарова от Висшия съдебен съвет. Всички те обявиха, че във ВСС има лобизъм и назначенията се правят под натиск, а на професионалистите не се дава шанс.
„Уважаема госпожо Рединг, обръщам се към вас по повод проблеми в съдебната система на България, които се трупат години наред, но в настоящия момент преминават границите на професионалната и гражданската търпимост. Става дума за поредица от действия на изпълнителната власт, които недвусмислено говорят за намеса в съдебната система чрез кадруване и натиск върху нея. Примерите са не един и два. Това демотивира колегите и най-вече гражданите, на които правосъдието е призвано да служи в най- добрия смисъл“, пише Здравкова.
По думите й „в България се вихри явлението „непотизъм” (шуробаджанащина – бел. ред.). „Последните събития ме мотивираха да подам оставката си като съдия, защото работата ми в Европейския парламент ме научи да отстоявам и да защитавам ясни граждански позиции. След мен оставка подадоха и други колеги съдии. Всичко това, както и ясно изразеният полицейски произвол – нахлуване в домове на граждани, арести пред деца, погазване на човешкото достойнство, ме карат да потърся Вашето съдействие като комисар по правосъдие, човешки права и гражданство“, обръща се към Рединг бившата вече съдийка.
Тя изтъква, че е впечатлена от съвместната им работа за създаването на телефон 112 и прилагането му в България с еврокомисарката и нейната способност за решаване на проблеми. „Аз съм един от дългогодишните съдии, които се върнаха в съдебната система, за да направят истински реформи, което до момента не е постигнато. Дошло е време, освен мониторингови доклади, ЕК да предприеме необходимите мерки в рамките на своите правомощия за защита на гражданите на България и върховенството на закона. Искрено се надявам на Вашата бърза реакция и предизвикване на проверка по изнесените от мен факти“, завършва писмото си Душана Здравкова.
По-рано днес обаче известни  членове на ВСС, които са там също с определени протекции, очаквано скочиха и категорично отрекоха обвиненията в лобизъм и нападнаха подалите оставка с твърдения, че участват в някаква гигантска конспирация срещу държавата, което напомня на някои други времена за търсене на врага сред своите…

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *