Скандалът с подслушването стигна до Европарламента

Скандалът с подслушванията се пренесе и в Европейския парламент. Късно снощи, при откриването на месечната му сесия в Страсбург, наши евродепутати представиха в пленарната зала своите гледни точки към събитията от последните дни.
Станимир Илчев от НДСВ поиска помощ от европейските институции за преструктуриране на българските спецслужби, а Илиана Иванова от ГЕРБ обяви, че в основата на скандала са хора, които имат интерес от срастването на престъпността с държавата.
В България расте тревогата от увеличаващото се използване на специални разузнавателни средства, назрява и страхова психоза от подслушване, обяви Станимир Илчев. Усещането на българските граждани е, че институциите не работят добре и че брутално се нарушават човешки права – без борбата с престъпността да е станала по-ефективна.
Илчев разказа пред евродепутатите, че и министър-председателят на България вече е сред участниците в подслушан разговор с компрометиращо съдържание и заключи, че като нова страна членка на Евросъюза, България се нуждае от съдействие, за да преструктурира специалните си служби.
Източникът на подслушаните разговори е с неясен произход, остава анонимен, никой не поема отговорност за разпространението им, обяви на свой ред Илиана Иванова. Тя обясни пред евродепутатите, че в основата на скандала са волята за реформи и недопускането на влияние от страна на бившата Държавна сигурност, както и предстоящите президентски и местни избори.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *