Скандал! Вместо пари на вложителите в КТБ може да дадат облигации

Предлага се изменение на закона за гарантиране на влоговете, внесено е такова предложение, да се плаща на вложителите с облигации. Не става въпрос за надгарантираните, а скандалното предложение засяга гарантираните депозити до 100 000 евро. Това скандално разкритие направи тази сутрин адвокат Галя Сербезова от вложителите в КТБ.

Вместо пари ще ни дадат обезценени книжки. Внесено е такова предложение в Министерски съвет,имаме такава информация, допълни шокиращата информация юристката в Нова ТВтази сутрин. Според нея това е в директен разрез със ЗЗД, защото вложителите реално са кредитори на банките.

Категорично вложителите не са съгласни да им дават облигации вместо пари.

Над 500 000 българи имат сметки в КТБ, още толкова пък са засегнатите хора, работещи в различни фирми, болници и институции, които имат сметки в банката.

Ако се пристъпи към нещо такова, ще има гражданска война, зарекоха се вложителите.

Чакаме в понеделник да излезе сакралния доклад на одиторите, за да се види има ли капиталова дупка в КТБ и в какъв размер е. Чакаме вече четири месеца, допълни още адвокат Сербезова.

„Това са бели пари за черни дни“, разказа драмата си пенсионерът Иван Велчев. „Навършвам 74 години след няколко седмици. Бях оперен певец. Бях си отделил някакви пари, далеч под минимума -…. Около 25 хиляди евро. Освен това при пенсия 240 лв. от Софийската опера, получавам от Чехия по сметката си в КТБ 140 лв. и тези пари ми трябват и за лекарства и за оцеляване. Трябват ми ежемесечно тези пари. От 20 юни не мога да ги взимам „, разказа през сълзи възрастният човек.

„Аз съм дал пари и си искам парите. Не искам някакви книжа“, каза оперният певец. Законът ясно казва, че вложенията до 100 000 евро са гарантирани.

С облигации няма да можем да платим нито лекарства в аптеката, нито за нещо в магазина, коментираха още вложителите.

Заради призива на Менда Стоянова за търпение към вложителите пенсионерът-оперен певец Иван Велчев се обърна към нея и й предложи тя да му даде депутатската си заплата, а той да й даде пенсията си. „Тогава ще имам търпение да отворят КТБ“, каза той.

След като Иван Искров не може да си свърши работата, да се даде възможност на кадърен човек да отвори банката. Крайно време е всички държавници да се засрамят. 4 месеца Иван Искров се крие, хората трябва да си получат парите. Вече е крайно време, заяви пък фолкпевицата Луна, която също е сред засегнатите от затварянето на КТБ.

Не вярвам на законопроекта на ДПС за КТБ, внесен от Йордан Цонев, заяви още адвокат Сербезова в отговор на въпрос на водещите от Нова ТВ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *