Скандал в парламента заради закона за МВР

Скандал избухна днес в парламента по време на обсъждането на промените в Закона за МВР, които депутати трябва да гласуват днес на първо четене.
„С възстановяването на ГДБОП като самостоятелна дирекция ще се подобри оперативното сътрудничество с останалите служби в МВР и ще се създаде възможност да се подобри работата на министерството в борбата с организираната престъпност и корупцията“, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от „Фокус“.
„По това направление досега са били изземвани функции в сектора „Обща престъпност”. Недопустимо е контрабандата например да не е в дирекция ГДБОП, както и злоупотребите с еврофондовете. По анализа до момента се вижда, че големите злоупотреби в България са свързани с контрабандата и отклонение на средствата от ЕС“, аргументира се вицепремиерът.
След закриването на Министерството на извънредните ситуации дирекциите с промените в закона „Гражданска защита” и Национален телефон 112 минават към структурата на МВР.
От парламентарната група на РЗС обаче заявиха, че ще напуснат пленарната зала при гласуването на промените.
„Така няма да гласуваме „против“, за да спази обещанието си за подкрепа на правителството на ГЕРБ“, обясни депутатът от партията на Яне Янев Тодор Великов.
От РЗС нарекоха промените в закона „разпилян нормативен акт и социалистически законодателен анахронизъм”. Предложеният законопроект прелива от дирекции и преливане на щата. Това води до бюрокрация, което не допринася за ефективността в работата на МВР. Не са разписани ясно отговорностите на ръководния състав. Неясен остава и въпросът с отговорността на министъра и главния секретар при провали, смятат хората на Янев. Има и необходимост от провеждането на конкурси с високи критерии. Законът не предлага ясни правила за отличаване на добрите служители в МВР и възможностите за тяхното израстване при постигнати добри резултати. Няма определение за организирана престъпност и докъде се простират правомощията на полицейските служители и служителите на ГДБОП. Има препятствия за достъпа на граждани до информация, което прави работата на министерството още по-непрозрачна, е позицията на РЗС.
С промените в МВР се предлага още по голяма централизация в министерството, коментира от парламентарната трибуна Йордан Бакалов от Синята коалиция. По думите му това противоречи с декларираното от ГЕРБ преди изборите, че ще се търси децентрализация в МВР, както и прехвърляне на Гражданска защита и пожарната към местната власт за по-голяма ефективност.
„Не са направени промени в някои нормативни решения, които са конюнктурни. С поправките в закона се връща старата, отречена от европейските изисквания практика, където съвместно съществуват полицейски структури и структури, които се занимават с конраразузнавателна дейност. С връщането на ГДБОП не само, че няма да се избегне дублирането на функции, но то ще се и задълбочи. От закона не става ясно дали дирекцията за борба с организираната престъпност е служба за сигурност или има полицейски функции“, заяви още синият депутат.
Според него резултатите от противодействието на организираната престъпност трябва да се оценяват не по количествени показатели – брой на задържаните или в килограми наркотици, апо щетите върху икономиката на страната.
Цветан Цветанов обаче обяви забележките на Йордан Бакалов като несериозни, а промените в закона наложителни и временни, предаде БГНЕС.
„Временни, защото предстои изработване на Национална стратегия за сектора „Вътрешна сигурност и обществен ред”, което ще доведе и до по-задълбочена промяна в закона. Трябваше да се изчисти профилът на МВР, за да се знае кой какво прави в него. Не се стремим монополът на МВР да бъде засилен, а ефективността на институцията да бъде повишена“, категоричен бе вътрешният министър.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *