Скандал и срамни сцени в СБХ заради „художника“ Борисов

Инициативата премиерът да бъде удостоен със званието е наша, обявиха оттам. Разделени на „за“ и „против“, колеги от гилдията си разменяха нецензурни думи и се обвиняваха помежду си в лъжа, предаде Дарик радио.
До срамното за художниците събитие се стигна след предложението на СБХ министър-председателят и министърът на културата Вежди Рашидов да бъдат удостоени с рочетно звание . Те трябваше да го получат заради приноса им в разрешаването на дългогодишния спор за собствеността на сградата на ул. „Шипка 6“, в която се помещава съюзът.  След този грандиозен скандал дори е Борисов отказа да стане почетен член..
Два дни след като най-яростният противник на награждаването на премиера, скулпторът Велислав Минеков, обяви, че то е трябвало да се случи по предложение на Вежди Рашидов, от ръководството на СБХ опровергаха това твърдение.
От съюза обясниха, че идеята Борисов да бъде обявен за почетен член си е била тяхна, а до министъра на културата са се допитали само по въпроса дали това е възможно да се случи и как.
„Аз бях първият, който каза да предложим на Бойко Борисов да стане почетен член. И след обсъждането се обърнахме естествено към Вежди Рашидов, тъй като не знаем как да се постъпи протоколно“, коментира Димитър Грозданов.
Шефът на СБХ Любен Генов обясни, че съюзът е взел решение да награди Рашидов и се е допитал до него за начина, по който да бъде изказана и благодарност на Борисов за прехвърлянето на сградата на ул. „Шипка“.
Той за пореден път подчерта, че подкрепата, която съюзът е получил от Борисов и Рашидов е безпрецедентна по важност и че решението те да станат почетни членове на организацията, не е, за да се подмажат на властта.
 
Генов призна още, че не съжалява за предложението премиерът да бъде награден, не смята, че то е грешно и попита: „Вие не искате ли да разберете, че това, което това правителство направи, е наистина от огромно значение за съществуването на този съюз. Това проумявате ли го? Никой друг министър-председател не се нае да направи това нещо“.
Близо 30 минути след началото на пресконференцията се появи и Велислав Минеков, който е председател на контролната комисия на съюза. По думите му, колегите му скрили от него факта, че подобно събитие ще се състои, защото то било по поръчка на Рашидов.“Това не е пресконференция, а е поръчка от министъра на културата. За мен този министър е главният мултак на републиката, както беше наречен. Аз на страната на главния мултак няма да си позволя да застана“, категоричен бе Минеков.
Той обясни още, че продължава да настоява за оставката на министъра на културата, а шефът на СБХ Любен Генов каза, че не вижда основание Рашидов да си ходи.
Минеков заяви, че ще поиска оставката на ръководството на СБХ, а те, от своя страна, казаха, че няма да го санкционират заради действията и изказванията му.
От съюза посочиха, че текат преговори да отпадне условието СБХ да се пререгистрира, за да получи собствеността на сградата. Обсъжда се и размерът на средствата за ремонт на сградата, като се очакват около 1 млн. лв. с които да се извърши цялостна смяна на дограмата и саниране.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *