Скандал между застрахователи и брокери за 35% комисиони по сделки

София /КРОСС/ Комисиони по сделки от 35%, или близо 70 лв., при полица по „Гражданска отговорност“ за 200 лв. скараха застрахователните компании и брокерите, съобщава на първа страница в. „Класа“. Искрите в бранша прехвръкнаха на среща на Клуб Investor.bg, посветена на битката за клиенти във вторник вечерта. Председателят на Надзорния съвет на „Еврохолд“ Асен Христов изнесе данни, според които не са рядкост комисиони от 35%, което означава, че от полица на стойност 150-200 лв. брокерът прибира около 70 лв.

По думите му нивата в Македония са 7%, а в Испания – 5%, при среден размер на „Гражданската отговорност“ (ГО) от 400 евро. Това означава, че брокерите у нас взимат два пъти повече от колегите си в Европа, категоричен бе Христов. За мен това си е чист конфликт на интереси, при положение че според Кодекса за застраховане брокерът е представител на купувача, адвокат на клиента, а вместо да защитава интересите му, продава тази полица, от която компанията получава най-висока комисиона.

„Не може да има 30% комисиона за задължителна застраховка. Битка за клиенти на пазара на застраховки е точният израз, видно най-вече от цената на задължителната ГО, която странно не расте на фона на нарасналите рискове. Всички губят, но всеки гледа да остане в играта“, пък посочи заместник-председателят на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, Борислав Богоев. По думите му от общо 350 брокера 120 не са пожелали да дадат информация за действителните си собственици, а през 2009 г. 16-те най-големи от тях са разделили премиен приход от 10 млн. лв. Богоев бе категоричен, че не иска да притиска бранша или да задушава някой от участниците в него, но стриктно ще следи за спазването на закона. „В момента 90% от брокерите не спазват Кодекса за застраховане.

КФН ще се намесва, когато пазарът не може да се регулира сам, включително чрез слагане на лимит на комисионите за застрахователните брокери“, категоричен бе експертът. Според застрахователи, за да се реши проблемът с комисионите, най-доброто решение е да се измени Наредба №24 на КФН за задължителното застраховане, така че възнаграждението, дължимо от клиента на брокерите, да е задължителен реквизит на застрахователната полица, да се изписва на отделен ред и да се определи минимална комисиона по видове застраховки.

Въвеждането на минимално възнаграждение за застрахователните брокери трябва да се обвърже с въвеждането на максимално такова за застрахователните агенти. То също трябва да се вписва на отделен ред в полицата и да е равно на минималното възнаграждение на брокерите. Защото, ако максималното възнаграждение на застрахователните агенти е по-ниско от минималното такова на брокерите, разликата ще им даде възможност в нарушение на закона те да привличат агентите да работят за тях и в резултат пазарът ще се изкриви отново, предупреждават експертите. Ако се стигне до регулациите на комисионите, голяма част от приходите на брокери и агенти ще излязат „на светло“, а данъчните власти ще бъдат улеснени в контрола си върху тях, категорични за застрахователите.
Според Румен Янчев, председател на Надзорния съвет на ЗАД „Булстрад Живот Виена иншурънс груп“ АД, големият проблем не е в комисионите, а в това, че прекалено много хора у нас умират по пътищата, че са огромни щетите, намалена е доходността, а презастраховката е много скъпа. Заместник изпълнителният директор на компанията Иво Груев посочи, че в момента „игрището на застраховането е разорана нива, играчите са с различни екипи – един с ботуши, друг бос, а съдията (КФН) е извън игралното поле. Феърплей тотално липсва, като само публиката в момента е доволна“.
Отговорът на застрахователните брокери също не закъсня. От SDI напомниха, че 50% от бизнеса се осъществяват именно през брокери. Според Кольо Делев, съдружник в SDI, пазарът е този, който определя добрата мрежа. А Николай Здравков, управляващ съдружник в „Ай Енд Джи иншурънс брокерс“, бе категоричен, че не може пазар от 1 млрд. лв. да изхранва толкова много участници, а именно около 20 застрахователни компании, около 350 брокери и 53 хиляди агенти.
„Пазарът е предимно свързан със застраховането на наличните 2,5 млн. автомобила в страната. За мен основното е, че цената на „Гражданска отговорност“ трябва да расте, а така комисионата ще е по-малка като сума. Ситуацията на пазара е тежка, тъй като много компании имат нужда от продажби, за да покриват обезщетенията. Решението е в правилното формиране на техническите резерви, поради което приветствам усилията на КФН“, посочи Здравков.
Вчера бе учредена и нова асоциация на брокерите. Според запознати в нея влязоха най-големите в бранша. В досега действащата Асоциация на застрахователните брокери в България (АЗББ) членуват над 70 от брокерите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *