Скандал около банка Piraeus

Това съобщи вчера агенция „Ройтерс“, коментирайки разследване на публично достъпни документи, които включват финансови отчети и регистри за собственост.
По данни на информационната агенция Салас, съпругата му и двете му деца са управлявали няколко частни инвестиционни компании, които са сключили сделки за милиони евро в недвижими имоти с Piraeus. Освен това акционерите не са били уведомени за тези сделки.
Въпросните компании са закупували скъпи имоти в Атина и предградията, както и на поне един гръцки остров, като са използвали заеми от банка Piraeus. След това фирмите са давали същите тези сгради по наем отново на банката, която ги е използвала за клонове. Банковата институция също така е купувала имоти от инвестиционните фирми и е финансирала други купувачи, за да стимулира покупката на недвижимости от тях.
След излизането на статията „Банка Пиреос България“ излезе със становище, отричайки публикуваната от „Ройтерс“ и цитирана от български бизнес ежедневник информация, като я нарече „клеветническа“.
„Статията в „Ройтерс” съдържа клеветнически твърдения за г-н М. Салас – Председател на Съвета на директорите на Група Piraeus, и членове на неговото семейство“, се казва в съобщението на банката.
Според „Пиреос България“ компаниите, за които става въпрос, са сред цитираните преди време в определени блогове по повод на отправени обвинения от бивша служителка на банката. В момента срещу нея финансовата институция е повдигнала обвинения за две углавни престъпления.
„Като резултат от тези публикации компаниите бяха обект на задълбочено разследване от съответните органи и не бяха открити никакви нередности. Що се отнася до споменатите транзакции, касаещи Банка Пиреос, никога не са извършвани незаконни или несъответстващи транзакции“, се казва още в съобщението.
Салас започва да управлява банката преди 21 години, когато тя все още не е приватизирана. Той притежава 1,5% от акциите на Piraeus, които отчетоха спад от 97% от 2007 г. досега.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *