Скандинавци с интерес към енергетиката и строителството ни

Консорциум от скандинавски инвеститори има интерес към инвестиции във възобновяемите енергийни източници, инфраструктурата и жилищното строителство. Представители на компаниите са имали работна среща с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, съобщиха от ведомството. Той е изразил принципна подкрепа към предложението за joint-venture между скандинавския консорциум и България по проект за производство на вятърна енергия. Държавното участие в него ще бъде основно под формата на консултантска помощ в областта на околната среда, развитието на туризма и инфраструктурата.

Инвеститорите ще участват в съвместния проект чрез изграждане и оптимизиране на инфраструктура, подкрепа за достъп до финансов ресурс от ЕБВР и до датските производители на вятърни турбини. Намеренията на инвеститорите са 35 на сто от производствените мощности за изграждане на вятърните паркове да се сглобяват в България.

В момента у нас се реализират 10 проекта в областта на енергетиката и всеки нов ще засили конкурентната среда в енергийния сектор в страната, е посочил министър Димитров. Очаква се в едномесечен срок скандинавските инвеститори да изпратят своето предложение за идеен проект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *