Скок на акциите на технологичните гиганти

Технологичните гиганти отчетоха чудесно финансово тримесечие, но не благодарение на иновации и продукти, а заради преструктуриране на дейността си.

Акциите наAlphabetInc.поскъпнаха с 11.79%, след отличен отчет за третото тримесечие на годината. Приходите са достигнали 18.6 млрд. долара, увеличавайки се с 13% спрямо миналата година. Оперативната печалба нараства с 2%, до 4.7 млрд. долара.

ОтAlphabetInc.посочват, че силата на новия бизнес модел на Google е мобилното търсене. Приходите от онлайн и мобилна реклама се увеличават с 11%, до 15.5 млрд. долара, като през трите месеца от юли до септември компанията е изплатила на разработчиците на приложения близо 7 млрд. долара.

Освен това от AlphabetInc.обявиха и първото в историята наGoogleобратно изкупуване на акции. За целта от резерва на стойност 72 млрд. долара ще бъдат извадени 5.1 млрд. долара.

Вчера излязоха и финансовите резултати наMicrosoft.Акциите на дружеството поскъпнаха с 7.39%, след като отчетът показа ръст на нетната печалба през първото фискално тримесечие /юли-септември/.

Според финансовия директор Ейми Худ подобряването на финансовия резултат е следствие от преструктуриране и финансова дисциплина.

Нетната печалба наMicrosoftсе увеличава с 2%, до4.6 милиарда долара при спад на приходите с 12% до 20.4 милиарда долара.

Повишената норма на печалба се дължи на новия бизнес модел, при който повечето софтуерни продукти се предлагат на пазара срещу онлайн абонамент, а не с еднократен лиценз за инсталиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *