Скок на печалбата на банките в България

Печалбата на банките в България нараства с 55 млн. лв., до 728 млн. лв. през ноември. Това става на фона на свиване на привлечените средства и отписване на проблемни активи. Може да се каже, че кризата от лятото имаше положителен изчистващ ефект върху българската банкова система. За сравнение през цялата 2013 г. печалбата на банките беше 585 млн. лв.

В края на ноември общата сума на активите на банковата система възлиза на 80.4 млрд. лв. Данните на БНБ не включват КТБ и ТБ Виктория.

Спрямо предходния месец балансовото число отбелязва спад с 1.1% или 906 млн. лв. поради намаление на привлечените средства. Свиване е регистрирано при паричните средства и при вземанията от кредитни институции.

То се дължи основно на намаляване на привлечения ресурс от компаниите-майки.

В края на ноември коефициентът на ликвидни активи на 27-те банки в България възлиза на доста високите 28.84%.

Размерът на брутните кредити – без тези за кредитни институции, през ноември нараства с 583 млн. лв., но експозициите на дребно намаляват с 23 млн. лв. както при жилищните ипотечни кредити, така и при потребителското кредитиране.

Растежът на депозитите от граждани и домакинства е с 321 млн. лв. и представлява най-голямото месечно изменение от юни досега.

През месеца кредитните институции са начислили допълнителна обезценка за 89 млн. лв., а натрупаният размер на отписаните активи от началото на 2014 г. възлиза на 1 млрд. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *