Скопие иска да се изгради по-бързо далекопроводът от България към Македония

Сега Македония бърза да се построи далекопроводът България-Щип-Червена могила, за да не бъде зависима от Сърбия. Македонското правителство започна да търси начини за спасяване от евентуална енергийна криза, в която може да изпадне страната, пише македонският “Утрински вестник”.

Неизвестността около снабдяването с електрическа енергия допълнително се усложнява от провизгласената от Косово независимост и заплахите от сръбска страна, че Сърбия може да спре подаването на ток за Косово. Това ще означава, че и Македония ще остане без електроенергия, защото по-голямата част от внасяния ток минава по далекопровода Ниш-Косово поле-Скопие. Там, където може бързо да се действа, е приключване изграждането на далекопровода към България-Щип-Червена могила, дълъг 140 км, от които 40 км са в Македония. Изграждането му започна през есента на 2006 г. и трябва да приключи през това лято.

Докато от македонска страна работата по далекопровода е приключила, българите все още не са завършили своите работи, пише вестникът.

За разлика от България сега ние бързаме, защото ситуацията с произвежданата в Македония електроенергия изобщо не е розова, коментират експерти. Точно заради това македонска правителствена делегация беше на преговори в София. Главна тема на разговорите с министър Петър Димитров са били стратегическите енергийни въпроси. Било е заключено, че е необходимо по-скоро да завърши изграждането на 400-киловолтовия далекопровод. Според експерти веднага, щом бъде построен, далекопроводът ще може да бъде пуснат в действие, с което автоматично ще се намали зависимостта на Македония от Сърбия. (БГНЕС)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *