Скъпият бензин променя начина на живот на американците

Скъпият бензин променя дълбоко начина на живот в Съединените щати, пише Франс прес. Влаковете са пълни, скутерите и механичните косачки за трева се връщат на мода, а някои семейства намаляват значително парите, които отделят за забавления. В страна, където бензинът е облаган с малки данъци, главоломното му поскъпване – два пъти спрямо 2006 и четири пъти в сравнение с 2001 г., шокът се чувства навсякъде и удря тежко семейните бюджети.

Последиците от скъпия бензин все още не са толкова сериозни, колкото при петролните кризи през 70-те и 80-те години на миналия век. Според някои изчисления в края на лятото американските домакинства ще изразходват за бензин средно 4,2 процента от бюджета си срещу 3,7 процента през първото шестмесечие на годината. Историческият рекорд от 4,5 на сто датира от 1981 г.

Промяната в начина на живот на американците обаче вече е видна. 27 процента казват, че са спрели да ходят на спортни състезания, 68 процента признават, че пазаруват по-малко, а 44 процента отиват на по-кратки ваканции.

В същото време някои сектори от икономиката печелят от новите реалности. Компанията производител на механични и електрически косачки за трева „American Lawn Mower“ отчита увеличение на продажбите от 20 до 30 на сто. Докато продажбите на ненаситните за гориво автомобили с двойно предаване са в свободно падане, някои американци си купуват запазените досега за тесен кръг любители скутери.

Броят на пътниците в обществения транспорт се е увеличава постоянно напоследък, включително в градове като Ню Йорк и Лос Анджелис – „автомобилната столица“ на Съединените щати. За транспортните компании причината за тази тенденция е вън от съмнение – високите цени на бензина.

В някои окръзи в щата Мериленд обмислят да съкратят маршрутите на училищните автобуси, което ще принуди децата да ходят малко повече пеша.(БТА)
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *