Скъпият долар поразява икономиката на САЩ

Поскъпването на долара ще стимулира растежа в еврозоната и Япония и ще забави възстановяването на САЩ, пише МВФ в последната си прогноза.

Международният валутен фонд остави без промяна очакванията си за глобалния икономически растеж през 2015 г. от 3.5%.

Само че разпределението на движещите сили е различно. Брутният вътрешен продукта на САЩ ще нарасне с 3.1%, вместо с прогнозираните преди три месеца 3.6%.

Перспективите за растежа на Япония се увеличават до 1% от 0.6 на сто. Икономиката на еврозоната ще отбележи ръст от 1.5% в сравнение с 1.2% в прогнозата от през януари.

Освен поскъпването на долара, европейският растеж ще бъде подкрепен и от по-ниските цени на петрола, рекордно малките лихвени проценти и мащабната програма за количествени улеснения на Европейската централна банка.

Данните сочат, че икономиката на Индия ще расте по-бързо през тази година от Китай за първи път от 1999 г. насам.

МВФ прогнозира увеличение на БВП на Индия със 7.5% или с 1.2% над очакванията от януари, заради реформите осъществявани от правителството на премиера Нарендра Моди, увеличаването на бизнес инвестициите и по-ниските цени на горивата.

В същото време икономиката на Китай ще отбележи ръст от само 6.8%, който би бил най-ниският от 1990 г. насам. Пекин е изправен пред сериозни проблеми като охлаждането на имотния пазар и забавянето на кредитната експанзия във втората по големина икономика в света.

Икономиката на Бразилия ще се свие с 1% през 2015 г., в сравнение с прогноза за растеж от 0.3% през януари, най-вече заради негативните ефекти от повсеместната корупция в държавата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *