Скъпият ток удря малките фирми

С 2 лева се вдигат сметките на гражданите от 1 октомври

Малките фирми ще бъдат най-сериозно ударени от поскъпването на тока. Това обяви зам.-председателят на Съюза за стопанска инициатива Теодор Дечев по време на общественото обсъждане на новите тарифи. Те ще влязат в сила от 1 октомври. Според проекта киловатчас за ниско напрежение (220 волта) за фирмите се изравнява с този за бита. Дневната тарифа се вдига от 13 ст. на 15,1 ст., а нощната – от 6,2 на 7,2 ст. Поскъпването е с 16 на сто. За средно напрежение увеличението е 5 на сто.

Изравняването на тарифите за бита и промишлеността е с цел да следваме правилото – еднакво напрежение-еднакви тарифи, обясни увеличението шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов. Ако намерим и най-малък формален повод, ще атакуваме тези цени пред Върховния административен съд, каза Дечев.

Гражданите ще плащат с около 2 лв. повече месечно за ток от 1 октомври., стана ясно от сметките. Токът за бита няма да поскъпва, но ще отпаднат евтините 50 квтч ток по нощната тарифа, които досега ползваха хората без парно. Това са 82% от всички абонати на Енергото. За тях те сега плащаха по 0,053 лв. за квтч, а след 1 октомври ще плащат по 0,093 лв. за квтч.

От синдикатите настояват да се запазят равнищата на работните заплати в електроцентралите и разпределителните дружества. От ДКЕВР не дадоха конкретен отговор на въпроса ще има ли поскъпване на тока за бита от 1 октомври догодина, както и ще бъде ли въведена т. нар. такса електромер.

Невена Мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *