Скъпотията натиска още повече българите, само 10 на сто издържат

2124 лева са необходими за нормална издръжка на живота на четиричленно домакинство от двама възрастни и две деца. С доход под границата на бедност от 200 лева живеят 27,5% от домакинствата в България, а с доход до 270 лева – 47% от домакинствата.
За последните 3 месеца хранителните стоки са поевтинели с 0,6%, но спрямо септември миналата година се отчита нарастване на техните цени с 6,8%.
Ръст на средната работна заплата отчитат от КНСБ с 3,8% или тя е станала 700 лв., но това е за сметка на загубата на нови работни места.
За една година 31 хил. души са останали без препитание. 670 хил. души пък работят в дейности, където заплатите са по-ниски от средната за страната. Дори и след увеличението на минималната заплата от септември, съотношението спрямо средната е под 40%.
Средният доход на българина покрива само 59% от необходимите му за издръжка разходи. Поскъпването на живота ще продължи до края на годината заради новите по-високи цени на газ и ток от октомври. Само 10% от домакинствата в България получават по-високи доходи от необходимите за издръжка.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *