Скъпото какао е на път да превърне шоколада в луксозна стока, като шампанското

В момент когато цените на какаото скочиха до близо рекордни стойности, предвид силното търсене от развиващите се пазари, „шокохолиците” се готвят за ръст в цената, а вероятно и за различен вкус, предвид това, че производителите на шоколад търсят по-евтини съставки, разказва CNBC.

Фючърсите на какаото поскъпват с 10% тази година, като стигнаха близо 1900 британски лири (3195 долара) за тон през март. Миналата година цената се повиши с 20%.

Този растеж в цената се дължи на търсенето от развиващите се пазари, като потреблението на шоколадови изделия само в Китай е отчело трикратно увеличение за последните 4 години.

Ръстът в цените може да доведе до това шоколадът да се превърне в луксозна и труднодостъпна стока, казва Едуард Джордж, специалист по т.нар. меки суровини в Ecobank.

Джордж коментира, че въпреки че потреблението в Китай все още е относително слабо, в сравнение с това в Европа, дори и след скока в потреблението от последните години, все повече и повече какао се обработва в Югоизточна Азия и Индия.

Какаовите зърна се преработват на гъста паста, която съдържа какаово масло.

„Ако цените се повишат твърде много, производителите на шоколад ще се насочат към заместители, вместо какаовото масло, което дава това усещане за топене в устата. Може да използват палмово масло и дори олио от памучно семе”.

„Разбира се, има ограничения. Ако вкарате твърде много заместители, нямате право да обозначавате продукта като шоколад”.

„В бъдеще шоколадът може да стане в Европа като шампанското. Нещо, което е луксозно и не всеки може да си позволи”, обяснява Джордж.

Метеорологичните условия и движенията на валутите също играят роля за цената на какаото и вероятно и двете ще допринесат за поскъпването му през идния сезон, който започва от октомври.

Очакваното по-сухо време в Западна Африка, където се отглежда около 70% от какаото по света, ще има огромно отражение върху производството.

„Ако се случи така, ще видим цените да се изстрелват. Интересното е, че въпреки че преработването на какао в Европа в момента намалява, в Индонезия нараства значително”.

Курсът британска лира/долар също влияе на цените, тъй като какаото се търгува в долари, но се котира в лири, на лондонската борса. По-скъпата лира означава, че какаото става по-непозволимо.

Днес лирата е на пет и половина годишен връх спрямо долара, предвид това, че инвеститорите очакват повишение на лихвите в Обединеното кралство през първото тримесечие на следващата година, предвид силните данни за трудовия пазар и ръста в заплатите.

Директорът на валутните анализатори на Bank of America Merrill Lynch Global Research, Танос Ванвакидис коментира, че очаква лирата допълнително да усили позицията си спрямо долара до края на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *