Славчо Атанасов: Писмото на Дянков до ЕБВР е абсолютно явна, нагла и подла политическа атака

Радио Пловдив: Пловдив няма да получи 30-милионния заем от Европейската банка за възстановяване и развитие, а причината е официално писмо на финансовия министър Симеон Дянков, с което е поискано новия кредит да не бъде разглеждан. Припомням, че с втория заем трябваше да се ремонтират вътрешно кварталните улици. Какво ще стане сега с ремонтните дейности ще разберем от пловдивския кмет Славчо Атанасов. Г-н Атанасов, успяхте ли вече да разберете мотивите на финансовия министър Симеон Дянков защо е изпратил това писмо и защо се спира заема?

Славчо Атанасов: Все още не са ми ясни мотивите, но независимо от това какви са мотивите на Симеон Дянков за всяка една глупост винаги може да се намери определена аргументация. Това обаче, което мене изключително много ме безпокои е, че в случая става въпрос за безпрецедентна, повтарям, безпрецедентна намеса в работите на една община, а тя е самостоятелен и юридически, и икономически субект, както го посочва и самата българска Конституция. Така, че тука беше погазена волята, оставете кмета на града, тука беше погазена и волята на хората на Пловдив и на свещена институция каквато е общинския съвет, защото има решение на общинския съвет за теглене на този заем.

Р. П. – Възможно ли е преценката на финансовия министър да е мотивирана от финансовата криза и от това, че община Пловдив има още един 50-милионен заем, и двата заема евентуално да не биха могли да бъдат изплащани едновременно?

С. А. – Според мен това е несериозно твърдение, тъй като ще припомня само, че по въпроса за заема работиха експертите на Община Пловдив и експертите на Европейската банка за възстановяване и развитие, бяха изписани по тоя заем повече от 1000 стр. документация, има 8 доклада – като се започне от икономическата обосновка и се свърши с екологичния доклад и всичко това – трудът, който беше в продължение на година и половина, на практика беше всичко това зачеркнато, заплюто и с едно писъмце на Дянков всичко това приключи в един негативен план. Което е много интересното е, че самия Дянков си противоречи – аз му гледам неговите действия. Самият той, в деня, в който е пратил писмото до Европейската банка за възстановяване и развитие той тегли заем, за да се бори с кризата.

Р. П. – А вие видяхте ли това писмо?

С. А. – Още не съм го видял, но представителят на банката г-жа Илияна Цанова, която отговаря за този заем, вчера късно вечерта се свърза с мене и на практика ми каза тази неприятна новина.

Р. П. – Как си обяснявате това писмо, на какво се дължи? Казахте, че все още не сте наясно с мотивите, но сигурно имате някакво обяснение?

С. А. – Имам разбира се обяснение и аз няма да го скрия, ще го кажа директно – това си е чисто политическа атака, никаква друга не може да бъде, абсолютно явна, нагла и подла политическа атака и става въпрос за следното: тъй като кметът на Пловдив не е послушен кмет, не е от послушните кметове, кметът на Пловдив защитава интересите на пловдивчани, кметът на Пловдив, виждате в момента не иска да приема допълнително софийски бали боклук, защото пари не са получени от първите 100 000 т, които приехме, и кметът на Пловдив по типично нашите географски измерения трябва по някакъв начин да бъде наказан. И това всъщност е наказанието! Това всъщност е отмъщението, така да го кажа.

Р. П. – Какво обаче ще се случи с ремонта на вътрешно- кварталните улици – един въпрос, който вече касае пловдивчани, извън политиката излизаме?

С. А. – Ами, вижте, аз няма да се откажа. Винаги съм защитавал и изобщо не съм се съобразявал с никого, когато защитавам интересите на хората на Пловдив и какво ще направя от тук нататък? Значи, тъй като бяха по най-брутален начин погазени тези интереси, става въпрос за интересите не само на обикновените хора, тук става въпрос за интересите и на пловдивския бизнес, защото, защото в условия на криза тези 30 милиона щяха да дадат глътка въздух за пловдивската икономика. В резултат на това аз ще продължа да търся разговори с правителството, ще информирам президента на държавата по този въпрос и също така ще информирам представителите на всички дипломатически мисии на Европейския съюз, защото разбере го, тук става въпрос за безпрецедентна, повтарям безпрецедентна намеса в местното самоуправление. Това става за първи път, за първи път, повтарям – това става за първи път в такъв мащаб!

Р. П. – Как смятате, че дипломатическите мисии ще ви помогнат, а също и президента Георги Първанов?

С. А. – Разбира се с лобиране, по друг начин те не могат да помогнат освен с лобиране и с натиск срещу министър Дянков и в частност към правителството? Защото тук нека да си го кажем – министър Дянков е един член на правителството, аз ще търсят среща и с други представители на правителството по тоя въпрос.

Р. П. – От тук нататък нещо може ли да се направи, за да може все пак този заем да бъде отпуснат на Пловдив?

С. А. – Казах ви, от тук нататък ще направя всичко възможно, това, което ви го изредих не са леки стъпки. Също ще потърся контакт и ще пиша официално писмо до Сдружението на общините, защото интересите на община Пловдив по най-брутален начин бяха погазени и тук става въпрос за един изключително опасен прецедент.

Р. П. – А инвестиционната програма на община Пловдив ще бъде ли променена, защото нека да припомним, че в нея не влизаше ремонта на вътрешно кварталните улици? При тази ситуация има ли някакви финансови резерви, които могат да увеличат стойността на тази програма? Р. П. – При тази ситуация районните кметове започват да кърпят както досега се е правило да кърпят дупките на Пловдив с парите от гаражите – те са около 3 милиона и половина. И както се казва – връщаме се на порочната практика в дупките на Пловдив да наливаме всяка година между 3 и 4 милиона лева и на практика това са пари, аз хиляди пъти го обясних на пловдивчани, това са пари, налети в пясъка. Защото една улица не се ли ремонтира изцяло, говоря за улици, които не са виждали асфалт от 20, някои от 30 години, на практика според всички специалисти пътни ние наливаме пари в пустиня. Но какво да се прави – не можем пък да оставим улиците с такива дупки, цели кратери, които са. Това е.

Р. П. – Добре, и още един въпрос, който касае средствата от софийския боклук. Имате ли там някакъв нов отговор – там има ли развитие, информация нова от финансовото министерство?

С. А. – Значи, досега имам три писма официално изпратени до министър Дянков, ежедневно търся среща с него, няма да го скрия, директно в ефир ще ви го кажа, че министър Дянков не желае такава среща, защото все пак да приеме кмета на втория по големина град не е като да приеме кмета на някакво малко селище, тази среща аз я търся вече в продължение на 3 седмици, тази среща така и не се осъществява.

Р. П. – Ще се стигне ли според вас до спиране на софийските бали, както се бяхте заканили преди може би месец?

С. А. – Вижте, най-глупавото е да си играем на отмъщение т. е., че интереса на община Пловдив е погазен, ние като ответна мярка правим нещо друго. Но 30 000 тона, които в момента ме карат в момента да ги приема, тук категорично не виждам как при тая ситуация общинския съвет ще гласува за приемането на допълнителните 30 000 т боклуци, защото вие сте наясно, че общинските съветници не са глупави хора. Значи те, първо, ще ми зададат няколко въпроса: „Кмете, ние получихме ли си парите от 100 000 т софийски отпадъци, които приехме?”. Второ, днес на сесията аз очаквам да има бурни експлозии, затова, че заема 30-милионния е спрян и това нещо неминуемо ще настрои голяма част от общинските съветници към политиката, бих го казал директно, към политиката на Дянков и на правителството.

Р. П. – Благодаря ви за този разговор. Чухте пловдивския кмет Славчо Атанасов. Както разбрахте, новината на деня е, че с писмо на Симеон Дянков е отказан 30-милионния заем за ремонт на вътрешно кварталните улици в Пловдив. От своя страна Славчо Атанасов ще информира президента Георги Първанов, а също и дипломатическите мисии на страните-членки на Европейския съюз.

Интервю на Радио Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *