Сладкият Бъфи и маникюристката

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Нито ляво, нито дясно…

Десните откриха, че Бойко Борисов не е десен. Хората пък усещат, че мерките, които понасят, не са нито леви, нито десни, а просто без цел и посока, твърди в своя коментар Антоанета Пунчева.

Цялата работа малко прилича на спор с пубертет. Не можеш да излезеш наглава – само ще те заболи главата… А после няма да мине много време и ще получиш намусено признание, че си бил прав/права, след като това, за което си предупреждавал, вече се е случило. Само че защо ни е да сме прави все за своя сметка?!

Такива чувства изпитват днес тези, които плахо казваха, че Борисов е ляв, а не десен; че е непоправим популист и че неговият кумир и учител в политиката е хитрецът от Правец. Бъдещият премиер видимо бе развил „синдрома на секретарката” и се идентифицираше с държавника, за когото се грижеше. А приликите днес са толкова отчетливи, сякаш гледаш „Комиците” – на ниво реч и шегички, политически ходове, популистки жестове…
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Беднотия на всеки ъгъл…
Няма новина
Затова малко ме напушва смях като слушам Мартин Димитров от Синята коалиция разпалено да обяснява колко е неприемливо,че премиерът (на страна от ЕС, б.м.) се възхищава на ръководителя на тоталитарната държава – най-верен сателит на Москва. Ами то това не е от днес! Сякаш в подкрепа на мислите ми малко след Димитров в ефира се появява обширно интервю с маникюристката (!) на Мара Малеева-Живкова. Както се казва, без коментар.
Синята коалиция не подкрепи правителството за бюджета, а от Димитров разбрахме, че вече не само не искат назначения на техни хора, но като им предожат такива, ги отказват. Такъв бил именно случаят с предложения за посланик в Германия Владимир Кисьов от СДС.
Без цел и посока
Като стана дума за бюджета, ето и коментара на икономиста Георги Ганев за в. “Дневник”: „Между двете четения някоиразходисе преместиха отедин джоб в друг, особенопоотношение на субсидията за пенсиите и парите заздраве, но общата картина останавосновни линии непроменена – общите държавниразходи щесевърнатнанивото, което тройнатакоалиция завеща на сегашния кабинет. Първоначалната заявка, че държавните разходи щебъдатстабилизирани на равнището от тази година, не бешеизпълнена. Ощеедно гръмко заявявано обещание, отишло в небитието.”
Какво ни казва този бюджет за идеологията и приоритетите на днешните управляващи, пита авторът на статията, озаглавена “От отличници към несретници”.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Какво още предстои?
Изборите идват!
“Подзадаващисеизборивсичкиполитицинавластв Българиявинагиса разбиралиедно-единственонещо – повече харчене. Най-видимотоваевлеките променив бюджетапоотношениенакапиталовитеразходи, които някаквхода нагодинатащесеокажатвсевпосока общинскихарчове. Спестенитеза републиканския бюджетмилионипорадиувеличените пенсионни вноски(…) бяха пъргавопренасоченикъм високопрофилнипроекти, свързанисрязаненаленти – най-вероятнонякъдепрезраннатаесен, най-вероятнов присъствиена кандидатизапрезидент.”
Второто, което ни казва този бюджет е, че реформите ще почакат и през 2011, както и през отиващата си година. Стававъпросзаздравеопазване, образование.А разходите, изливани в тези критични, нереформирани обществени системи ще продължават да растат.
Парите ваши – идеите наши
Ето още „добри“ новини от седмицата, но от приетите променивКодексаза социалноосигуряване. От 2011 стажът, койтоненидостигазапенсия, щеможеда секупува, носамоспаринакуп, а не разсрочено.Става дума, по груби сметки, за сума от близо 5000 лева. „От промяната осигурителната система нищо няма да спечели, защото хората просто ще се откажат да си купят стаж честно и почтено. Ще се пъхнат някъде в сивата икономика… Мъдро от страна на държава, която плаче за осигурителната система. И много справедливо най-вече към хората с висше образование, на които най-често не им достига стаж, защото са започнали да работят 5 години по-късно от останалите”, коментира сп. Мениджър .
Единственият наистина десен жест е, че финансовият министър Дянков отряза,както се казва, 13-та заплата за народа. С аргумента, че времената са тежки, а и такава практика е много рядка – в Европа, пък и отвъд океана. Това не попречи, разбира се, на Борисов да призове представителите на бизнеса – дайтепремии за Коледа!
“Държавната статистика сътвори ново чудо”,пише иронично в. “Труд”. “Оказа се, че потреблението може все повече да се срива, инвестициите да затъват още по-дълбоко, индустрията и услугите да отчитат по-слаби данни…, но БВП да расте!”
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Разнежващите сюжети
взеха да се изчерпват…
Наместо героичния Балкан – Бъфи
Така руският президент си кръсти подареното му от българския премиер кутренце и трябва да признаем, че – метафорично, фонетично и пр. – това е по-подходящото име. При видимата унилост на хората, при драстичното свиване на потреблението и празните магазини, в които – по израза на една продавачка, толкова никой не влиза, че няма койи да те напсува, по медиите се върти някакъв празничен микс от кученцето, подарено на Путин, и сбъднати детски мечти. Но трябва да отбележим, че разнежените силно намаляват.
Много съсловия са недоволни, отбелязват коментаторите в телевизионния ефир. Всичко се уталожва около Иванов ден, твърди политологът Андрей Райчев.
Май не е прав. Вероятно точно след дългите празници всички замазвани проблеми на българското общество ще се изострят. И няма да помогнат нито „риалити формати”, нито пухкави кутренца за подслаждане на реалността, нито старият номер с бананите. Но кой знае, Борисов е талантлив и изключително работоспособен – може и да надмине учителя си. И все е още много удобен за останалите политически сили, които тепърва ще се групират или цепят. За изборите.

Антоанета Пунчева, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *