Следващата година трябва да е по-добра за икономиката

Следващата година трябва да е по-добра за българската икономика, прогнозира в ефира на телевизия Bulgaria On Air икономистът Георги Стоев. По думите му има позитивни сигнали за подобряване на ситуацията и ако не се случи нещо “драматично негативно”, през следващата година икономиката ще се засили.

Той препоръчва да се осъществят необходимите реформи, за да се намалят общите тежести за бизнеса. Така ще се улесни разкриването и на нови работни места.

Според Стоев управлението функционира под натиск от две страни – протестите и вътре в парламента. “В такава ситуация е ясно, че е трудно да се правят грандиозни реформи”, коментира той.

Положителното според него е, че като цяло фискалната стабилност е запазена, с изключение на “еднократния акт на увеличение на разходите”. “Общата нагласа на управляващите е да не се раздуват разходите драматично. Можеше да бъде много по-лошо”, посочи той.

Като позитивен фактор Георги Стоев определи и запазването на валутния борд, което е предпоставка за растеж. “Финансовата стабилност на банковата система също остава задоволителна и това е перспектива за добро развитие догодина”, коментира още икономистът.

Същевременно икономистът Искрен Пенчев предупреди, че основният проблем на управляващите са именно реформите. По думите му говоренето за намаляването на административните пречки пред бизнеса е затихнало, а за сметка на това се засилва говоренето за заеми и социални плащания. Това затвърждава и проблемите с разходната част на бюджета.

Пенчев посочи, че държавните пари се изливат в неефективни и нереформирани сектори. За да се върви към промяна обаче е необходимо да се направи тежък политически избор.

“В този смисъл сме изправени пред следния избор – дали да продължим да разходваме много и да завлачваме икономиката към дъното, или е нужна смелост да се реформират тези сектори с риск за краткосрочни негативни последици, но дългосрочни позитивни такива”, коментира икономистът.

Той подчерта, че правителството трябва да изясни за какво точно смята да използва заемите, за да се успокоят пазарите. По думите му, ако управляващите имат намерение да покриват дефицита със заеми, това ще доведе до повишаване на оценката за риска, което ще рефлектира и върху лихвите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *