Следващата голяма финансова криза ще бъде на валутните пазари, смята инвеститорът Джим Роджърс.

Следващата голяма финансова криза ще бъде на валутните пазари, смята инвеститорът Джим Роджърс. Причината за това според него са масираните интервенции на правителствата на водещите държави и огромните количества пари, напечатани от централните банки.
„В момента на практика нямам никакви средства за защита и подозирам, че това ще се превърне в следващия голям проблем – на валутните пазари ще има огромна криза. Правя опити да реша как да действам в подобен случай“, заявява Роджърс, цитиран от CNBC.
Роджърс споделя, че е инвестирал средства в покупка на йени, тъй като очаква, че японската валута ще успее да удържи на бъдещите проблеми. Въпреки това обаче той би спрял с покупките на йени, а освен това не притежавал къси позиции в нито една валута.
„Сега не съм къс в долари – не и в настоящия момент, макар той вероятно да е върхът за зелените пари. Може би вече сме достигнали върха“, казва специалистът и уточнява, че не би купувал повече йени заради големите проблеми, пред които е изправена японската икономика.
При настоящата ситуация валутите изглеждали най-сигурната инвестиция от който и да е друг пазар, тъй като борсите можело да паднат до ново дъно след ралито си от последните седмици. Роджърс смята, че възходът на акциите се дължи на напечатаните от централните банки пари и затова може да се окаже неустойчив.
„Ако изляза прав, то ще станем свидетели на много проблеми на валутните пазари през следващите едно-две десетилетия“, казва Роджърс.
Според него „правителствата правят всичко по силите си, за да разрушат валутите си и хората трябва да разберат това“. В противен случай всички щели „да го разберат по трудния начин“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *