Следващо стъпало – струва ли си?

Противоположно на общоприетото твърдение, не всеки служител мечтае да се изкачи по професионалната стълба. Това се отнася не само за онези, които за пръв път навлизат в сферата на управлението, но и за професионалисти със силни технологично умения като дизайнери, инженери и учени. Освен това касае и старшите изпълнители – включително тези, които са считани за вероятните следващи изпълнителни директори.
Независимо дали са ви предложили възможността за повишение или самостоятелно обмисляте следващата ви професионална стъпка, не е зле да помислите какво точно искате да постигнете в кариерата си.
От друга страна, най-добре ще е да останете там, където се чувствате най-полезни. Поради тази причина, хората с технологични способности често решават да не участват в управлението – те предпочитат да практикуват уменията си без административни отговорности.
Представете си, че ви е предложена позиция, за която се колебаете какво да направите. Един от начините да се справите е да си представите, че сте приели позицията и сега оглавявате маркетинг отдела, продажбите или пък управлявате цялата компания като главен изпълнителен директор.
Какво ще стане, ако се съгласите на повишението?
Представете си какъв ще е животът ви, ако сте главният управляващ. Помислете какво ще бъде различно и какво не. По-важното е, че трябва да се разровите дълбоко в себе си, ако тази нова позиция ви пасва. Ето някои въпроси, които можете да използвате, за да прецените дали искате промяната.
Какво се е променило? Ще имате нова длъжност, нов офис и може би офис асистент. Вие ще бъдете шефът, главното куче. Звучи добре. Вероятно ще се отнасят към вас доста по-различно. Както и вие ще се отнасят по-различно към останалите, както всички лидери. Как ще се чувствате тогава? Как ще бъдете сигурни, че хората винаги са искрени към вас? Промяната е неизбежна и трябва да бъде фактор при взимането ви на решения.
Какво ще правите по по-различен начин? Помислете си какво ще правите в новата си роля. Когато са ви предложили възможността да приемете по-големи нива на отговорност е потвърждение, че се справяте добре.
Но възходящият ход повдига други въпроси за собственото ви лидерство. Трябва да помислите как ще ръководите собствената си работа, как ще ръководите останалите, какво ще оставите в работата, което другите преди вас не са. Освен това, как ще се компенсирате, ако ви лисват определени умения; с какви хора ще се заобиколите. Разбирате, че в крайна сметка сте отговорни за всичко. Отговорността пада на вас.
Какво ще жертвате? Изкачването нагоре е въпрос на жертва на нещо. Приемането на висшестояща позиция със сигурност означава пожертвуване на времето за семейството. Може и да означава смяна на жилището; препозиционирането е труден процес. Може да включва и предаване на другия ви живот – този извън работното място. Лидерските позиции много често са изискват 24 часа 7 дни седмично всеотдайна работа.
Какво ви остава, ако положението се влоши?
Всеки, който обмисля приемането на подобна позиция, трябва да си зададе този въпрос. Може да си зададете най-трудния въпрос като цяло: „Мога ли да преживея последиците?” Ако откажа повишението, ще бъда ли щастлив, ако си остана на същата позиция.
За някои тази статия може би няма да бъде приятно изживяване. Не това е целта й. Но всички ние, независимо в каква позиция сме, трябва да осъзнаем, че понякога гледката от върха може и да не си заслужава. Ето защо си струва да отделите време за размисъл върху последствията. Задаването на въпроси като тези, може да ви помогне да предопределите следващите си стъпки, както и да ви даде по-голямо разбиране за вас самите. Единствено вие може да решите какво искате да правите с кариерата си.
 

Expert.bg  /по BusinessWeek/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *