След дар от държавата Пловдив и Варна стават минотарни собственици на Панаира

На свое заседание Министерският съвет  прехвърли безвъзмездно на общините Пловдив и Варна собствеността върху притежаваните от държавата акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД.Интересното е, че Община Пловдив получава 11 607 385 акции, представляващи 20,63 на сто от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД, а варненци с 5 процента повече – 16 314 400 акции, които са 29 на сто от капитала на дружеството! Тук странното е,  че Пловдив /съвсем очаквано!/ има доста материални претенции към панаира особено към едно съвместно дружество с него от времето на пловдивския кмет Иван Чомаков. Сега друг пловдивски екскмет Спас Гърневски, който премина през редиците на СДС, ДСБ,  а днес е общински съветник от ГЕРБ, вече представлява общината в смесеното дружество. Пред пловдивските медии той гръмогласно заяви,  че ще направи така, че да развали всичките апорти на смесеното дружество, които според него са ощетили пловдивчани. Става дума за къщи – архитектурни паметници в Стария град, цветарници, оранжерии и др. имоти, включени в общата фирма, където  Панаирът вече държи сериозен мажоритетарен дял от 75 на сто.
Прехвърлянето на акциите от държавата към тези общини е свързано със стремежа да се създадат условия за по-гъвкава и ефективна търговска политика, която да улесни достъпа на български стоки до международните пазари, както и да бъде увеличено международното участие в проявите на панаира, с цел привличането на инвестиции в България, се посочва в прессъобщението от МС.
Контролният пакет акции, малко над 50%, се държи от пловдивския бизнесмен  Георги Гергов. Той успя да поеме контрола след увеличение на капитала на дружеството, в  което държавата учудващо съвсем апатично не участваше и проспа решаващият процент от акции да премине под контрола на частника.
Бившият икономически министър Трайчо Трайков от правителството на ГЕРБ направи  опити да атакува увеличението на капитала в съда, но те завършиха неуспешно.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *