След затварянето на софийската цигарена фабрика секторът се сви с близо 40%

Производството на тютюневи изделия намалява с 18.5% през април спрямо март и с 39% спрямо април 2015 г., сочат предварителните данни на на Националния статистически институт.

Спадът в сектора, който е най-значителният за цялата индустрия, съвпада по време със затварянето на „София БТ“ – дружеството на „Булгартабак холдинг“, последвало решението на компанията – майка да спре износа за Близкия изток. Индексът на промишленото производство през април намалява с 0.1% спрямо март, но е с 2.5% по-висок, отколкото през април 2015 г., сочат предварителните данни на статистическия институт.

Спрямо предишния месец статистиката отчита увеличение само в енергетиката – с 0.6%, докато в добивната и преработващата промишленост спадът е с 0.6%. При сравнението с година по-рано е обратното – преработващата промишленост расте с 4.9%, а добивната – с 2.5%, докато енергетиката е със спад от 6.8%.Освен в цигареното производство през април спрямо март НСИ отчита също така намаление на производството на електрически съоръжения – със 7.2%, на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 4.6%, на печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители – с 3.7%. Ръст е регистриран при ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 11.2%, производството на напитки – със 7.2%, производството на химични продукти – с 6.3%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 3.6%.

Спрямо година по-рано значителен спад е отчетен и при производството на основни метали – с 18%. Производството на дървен материал и изделия от него, без мебели се свива за година със 7.5%, а на лекарства – с 4.5%. С най-голям годишен ръст е производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 40.8%, производството на превозни средства, без автомобили – с 29.3%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 15.9%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 12.5%.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *