След натиск продават „Руснефт“ на Олег Дерипаска

Президентът на „Руснефт“ и основен собственик на компанията Михаил Гуцериев за първи път официално призна, че се оттегля от нефтената компания и ще продаде бизнеса си на „Базов елемент“ на Олег Дерипаска.

Вестник „Комерсант“ пише, че сделката се очаква да бъде сключена днес, 30 юли. Тя е за 3 – 3,3 милиарда долара. Източник на „Комерсант“, близък до „Базов елемент“, посочва сумата от 6 милиарда долара, а източник, близък до „Руснефт“ – 9,6 милиарда долара.

Преди оттеглянето си Гуцериев публикува писмо до служители на компанията, в което обясни причините за оттеглянето си. В препечатаното във „Ведомости“ писмо се посочва, че на бизнесмена са предлагали „с добро“ да се оттегли от петролния бизнес.

Президентът на компанията посочва, че и „Руснефт“, и самият Гуцериев лично никога не са нарушавали законите. Но в условията на преследване той е решил да напусне компанията, за да я спаси, тъй като според него действията на властите са насочени лично срещу него.

„Руснефт“ е една от най-големите частни петролни компании в Русия. Основана е през 2002 г. и постоянно нарастваше за сметка на закупуването на по-дребни играчи на пазара.

През 2006 г. тя доби 14,7 милиона тона нефт. Михаил Гуцериев е на 31-о място в рейтинга на „Форбс“ на най-богатите хора в Русия с активи от 3 милиарда долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *