След шест седмици на ръст Wall Street тръгна надолу

 
Една важна информация излезе от Федералния резерв на САЩ преди началото на сесията. По своята същност тя е суха статистика, интерпретацията на която обаче дава надежда на играчите, че през следващите месеци ще има нови масирани покупки на ценни книжа от страна на банките.
Данните на ФЕД показват, че ръстът на депозитите в САЩ изпреварва ръста по кредитите и така в банките остава неизползван ресурс, който може да бъде насочен към покупка на Държавни ценни книжа. Нарастването на депозитите през второто тримесечие на годината е с 3.3% до $8.88 трлн. Едновременно с това бизнес кредитирането се е увеличило с 0.7% до $ 7.11 трлн. Така се формира ресурс от $ 1.77 трлн., като сумата у с 15% повече, отколкото имаха банките в края на месец май.
От началото на годината до сега американските банки за купили държавни ценни книжа за $ 136.4 млрд. , което е повече от два пъти повече, в сравнение с инвестицията от $ 62.6 млрд. за цялата 2011 година.
Изправени пред фактори като забавяне на икономиката на САЩ, безработица от над 8% и регулатор, който изисква от банките да поддържат висококачествени активи, банките са принудени да кредитират по-внимателно и така все още се движат в границите на времето отпреди рецесията. Вместо да държат парите си във Федералния резерв, където доходността е между 0% и 25%, банките предпочитат да купуват ДЦК, при които доходността е от в порядъка на 3.25%.
Въпреки тази новина на Wall Street цветът в началото на седмицата е червен.
Dow Jones Industrial Average пада с 0.20% до 13 248 пункта.  S&P 500 Index се понижава с 0.21% до 1 415 пункта.  NASDAQ Composite Index потъва с 0.31% до 3 067 пункта.
През деня силно волатилна бе търговията с валути, особено с еврото, което се колеба в широки граници и дори проби нивото от $ 1.23, след като се оказа, че планът на ЕЦБ за поставянето на лимит на лихвите по облигации на държави от еврозоната, е блъф. Към този час едно евро купува 1.2312 долара.
Петролът също се разколеба, след като в азиатската и в европейската сесия се търгуваше с поскъпване. При отварянето на американските пазари барел лек американски петрол губи 14 цента от стойността си до $ 95.87 за барел. Сортът брент се търгува при $ 115.79 за барел, което е ръст от едва два цента.
Европейските индекси търсят посоката нагоре, като най-уверено това прави немският DAX INDEX. Еврото отново се огъна пред долара, а причина за това може да се търси и в данните, които Евростат публикува за имотния сектор в Европа.
Според тях финансово затруднена Испания намира сили за инвестиции в строителство, показват данните на Евростат от днес. През месец юни строителната продукция се е увеличила с 1.3%, спрямо предходния месец. Така се прекъсва тенденцията на спад, която се наблюдава от началото на годината. За Испания секторът на недвижимите имоти е болезнена тема, тъй като именно бумът, прекъснат преди пет години, доведе до безпрецедентната за страната финансова криза. Банките имат нужда от над € 100 млрд. помощ, тъй като имат за отписване множество необслужвани кредити, основно ипотечни заеми и заеми на строителни предприемачи. Заради дестабилизиращия ефект на банковата криза, Испания може да бъде принудена да поиска цялостна спасителна операция по примера на Гърция.
Данните за еврозоната като цяло показват намаление на строителната продукция с 0.5% през месец юни, спрямо предходния месец. На годишна база понижението е с 2.8%. Спадът в рамките на Европейския съюз е с 1.7% на месечна и от 5.8% на годишна база, показват данните на Евростат.
Най-голямо е свиването на имотния пазар в Румъния, където строителната продукция е с 10% по-малко, следвана от Великобритания с 4.7% спад и Полша, където понижението е от 2.4%.
С понижения отвориха водещите индекси в Европа. Еврото успява да поскъпне към долара, а цената на петрола продължава да расте.
През тази седмица ще има серия от важни срещи между европейски лидери по проблемите на Гърция, което подклажда инвеститорските очаквания. В сряда председателят на еврозоната Жан – Клод Юнкер ще пътува до Гърция за среща с представители на правителството. Гръцкият финансов министър Антонис Самарас ще пътува за Германия в петък, а в събота ще отпътува за Франция. Преди това лидерите на Франция и Германия ще имат среща в Берлин на 23-ти август, четвъртък.
Целта на всички тези срещи е да се постигне консенсус около исканото от Гърция отлагане на реформите с две години, което ще означава, че държавите – донорки трябва да заделят допълнителни бюджети за подпомагане на изпадналата в затруднение държава.
Продължават да тежат на мястото си очакванията към Европейската централна банка, която обеща да помогне на Испания и Италия, които са с отрязан достъп до финансиране от пазарите на облигации.
FTSE 100 пада с 0.10% до 5 846 пункта.  DAX INDEX се понижава с 0.06% до 7 036 пункта.  CAC 40 INDEX губи 0.12% до 3 484 пункта.
Еврото поскъпва към долара до $ 1.2349, спрямо курс от  $ 1.2333 в азиатската сесия.
Петролът започна да поскъпва сред като инвеститорите се разтревожиха за състоянието, в което се намират суровините. В Азия ключови дружества от добивния сектор отчетоха незадоволителни резултати. През уикенда пламнаха искри и на напрежение между държави заради парчета земя, богати на залежи от природни ресурси. На валутните пазари доларът е силен и печели двубоите с еврото и японската йена. Индексите са предимно на отрицателна територия.
Nikkei 225 се покачва с 0.16% до 9 177 пункта. Hang Seng Index пада с 0.81% до 19 952 пункта.  CSI 300 Index потъва с 1.25% до 2 284 пункта.
Търгувайки, инвеститорите в Азия се осведомяват за вълната на протести, която се надигна в Китай и Хонконг. Тя е в отговор на извършена акция от страна на японска групировка на територията на остров, за който двете най-големи икономики в Азия имат териториални претенции, тъй като е богат на залежи на петрол. В повече от 10 големи китайски града е имало демонстрации през почивните дни. В недоволството си хората са се обединили около лозунга да се обяви бойкот на стоките, произведени в Япония.
Тези събития се отразяват и върху курса на йената. Тя отслабва към долара, който се покачи на 5-седмичен връх към жълтите пари, а в момента се търгува при курс от 79.5495. Спрямо еврото доларът поскъпва до $ 1.2333.
Върху еврото тежат и опасенията от политическо разединение по въпроса Гърция. През почивните дни стана ясно, че Франция и други страни от южна Европа настояват да се отпусне още помощ за Гърция, ако това е необходимо, за да се спаси еврото. Информацията е на вестник Welt am Sonntag и ако се потвърди ще означава, че позициите на водещите икономики в европейския блок – Германия и Франция, отново се разминават. Само преди два дни германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че не може да се прави нова програма за Гърция, защото всяко нещо си има граници.
Изследване на вестник Шпигел показва, че въпреки двата спасителни плана с общ ресурс от € 240 млрд., страната ще изпада в нужда от по € 14 млрд. във всяка от следващите две години. Позицията на Германия е, че Гърция трябва да удвои усилията си, за да се справи с трудната ситуация, а не да протяга ръка за трети път.
Без колебания, ясен е трендът и на пазара на енергийни ресурси, където инвеститорите се тревожат от призивите за война с Иран. Лекият американски петрол с доставка през септември поскъпва с 22 цента до $ 96.23 за барел. Сортът брент поскъпва с 37 цента до $ 116.13 за барел.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *