След 115 години Fiat вече не е италианска компания

01 Август 2014 16:03

Fiat SpA, най-големият производител в Италия и символ на страната, я напуска след 115 години, съобщава Bloomberg.

Фамилията Агнели, собственик на автомобилния производител, и други инвеститори се събраха на последна среща на акционерите в Торино днес, за да сложат край на Fiat като италианска компания. След гласуване беше одобрено сливането на Fiat с Chrysler. Fiat Chrysler Automobiles NV ще бъде учредена съгласно холандското законодателство, базирана във Великобритания и листната на фондовата борса в Ню Йорк.

Чрез комбиниране на ресурсите си с американския автомобилен производител, компанията, известна по-рано като Fabbrica Italiana Automobili Torino ще може по-добре да се конкурира с гиганти като General Motors, Volkswagen и Toyota Motor, коментира главният изпълнителен директор Серджо Маркионе.

Сливането ще позволи на Fiat да осъществи плана си за инвестиции в размер на 55 милиарда евро през следващите пет години, за да даде тласък доставките с 61% до 7 млн. автомобила през 2018 година. Това е все още по-малко от целта на VW да продаде 10 милиона автомобила тази година. Маркионе каза пред акционерите днес, че цели постигане на над 130 млрд. евро годишни приходи през следващите пет години.

Италия няма да бъде напълно изоставена, но вече няма да бъде център на дейността. Централата ще бъде преместена от емблематичната бивша фабрика Lingotto Fiat, в която сега се помещават магазини, хотел и театър, като знак, че Италия може да продължи напред. Новото място ще бъде в Слау, Англия, докато Fiat отвори офис в Лондон до края на годината.

Маркионе планира да запази администрацията и информационно-технологичните функции в Торино. Той също обеща да се запазят всички италиански фабрики на Fiat отворени и отново да наеме около 30 000 работници, които сега са в отпуск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *