Сливане на държава и управляваща партия при вота в Русия

Това заяви Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), цитирана от Франс прес.  ОССЕ беше изпратила наблюдатели на парламентарните избори в Русия.  „Вотът беше добре организиран, но качеството на процеса се влоши значително при преброяването на гласовете, което беше белязано от чести нарушения на процедурата. Имаше сериозни индикации за т.нар. допълване на урните с бюлетини, се посочва в изявлението на ОССЕ. Организацията констатира също, че политическата конкуренция е била ограничена и несправедлива по време на предизборната кампания и изтъква липсата на независимост на изборните власти и на медиите.
„Въпреки тези недостатъци гражданите използваха правото си да направят своя избор“, се посочва в изявлението. В него се препоръчват промени, за да може волята на народа да бъде уважавана.
Въпреки липсата на равно поле за изява на участниците в изборите за руски парламент, руските избиратели се възползваха от правото си да изразят волята си, посочват наблюдателите на изборите от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в свое изявление.
В документа се изтъква, че изборите са били технически добре подготвени из цялата територия на Русия, но са били белязани от сливането на ролята на държавата и на управляващата партия, от ограничена политическа конкуренция и от липсата на почтеност.
Наблюдатели от мисията на Общността на независимите държави (ОНД) пък отбелязва, че руските избори са били в съответствие с демократичните стандарти.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *