Сливания и поглъщания за 130 милиарда долара в Русия

През 2007 г. обемът на сделкитесвързани съссливания и поглъщания (M&A) в Русия се е удвоил в сравнение с предходната 2006 г., достигайки 130 милиарда долара по данни на KPMG.
Държавата и държавните компании стимулираха бурния растеж на руския пазар на сливания и поглъщания. Желаещите да стъпят на руския пазар трябва да купят местен играч, иначе могат да претърпят фиаско, коментират експерти.
Делът на Русия в световните сливания и поглъщания за шест години се е увеличил пет пъти – до 2,7%. През 2005-2006 г. пазарът е нараснал с 50% годишно. Броят на сделките е нараснал с 4,6% до 855. Повече от половината от обема на пазара е осигурен от държавата, пише „Ведомости“.
Приносът на търговете за активите на „Юкос“ е 36,8 милиарда долара, а на сделките за покупка на енергийни активи – над 25 милиарда долара. Почти се е удвоила средната сума на сделките, достигайки 152 милиона долара, за което съдейства също така и разпродажбата на активите на „Юкос“.
Без да се отчитат тези сделки средната цена бе с една трета по-ниска (111 милиона долара). Цяла година държавата активно участваше във формирането на холдинги, осъществяваше експанзия в редица отрасли. Държавните компании придобиха машиностроителни активи за 900 милиона долара (около 17% от сделките в отрасъла).
Държавните компании ще останат активни участници в процеса на сливания и консолидация на активи, прогнозира KPMG. Продължителността на държавната активност на пазара на M&A ще зависи от цените на петрола, смята Евгени Гавриленков от „Тройка Диалог“, цитиран от KPMG.
Купуването на чужди компании от руски е нараснало почти с 50% до 25 милиарда долара. Растежът продължава в енергетиката и петролната и газова сфера. Достъпът на чужденци до тези области е усложнен, но те могат да навлязат, ако допуснат руските износители на ресурси до крайните потребители.
Икономическата политика става по-либерално обикновено при влошаване на текущата сметка на баланса, отбелязва Гавриленков. Не си струва да се разчита на либерализация, по-добре да се вземе решение как де се работи с държавния сектор, даже и при миноритарно участие, съветва Михаил Царев от KPMG. Търговията, хранителната промишленост, банковото и застрахователно дело са популярни сред инвеститорите.
Желаещите де се наложат на руския пазар нямат друг избор освен да купят местен играч, смята Марк ван дер Плас от KPMG: иначе те рискуват да претърпят фиаско в опита си да работят самостоятелно. Навлизането на чужденци на руския пазар в 70-80% от случаите става чрез сделки M&A , добавя Щефан Диркс от KPMG.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *