Словакия ни кани да строим алтернатива на „Южен поток“

Словакия е поканила представители на операторите на газопреносните системи от Румъния и България за преговори за изграждането на алтернативен на „Южен поток“ газопровод. Компанията оператор на словашката газопреносна система „Юстрийм“ планира да построи за 750 милиона евро газопровод от Словакия до българо-турската граница (Eastring), съобщи РИА Новости, позовавайки се на братиславското интернет издание vEnergetike. Планира в проекта да бъдат привлечени и работещите вече на румънския пазар френската GdF и австрийската OMV.

Първата информация в словашките медии за проекта се появи точно ден преди руският президент Владимир Путин да обяви края на „Южен поток“ в Турция. Тогава беше обявено, че новият газопровод ще има първоначален капацитет за пренос от 12,5 млрд. куб. м, който по-късно следва на нарасне на 20 млрд. куб. м.

Дължината му ще е 570 км. Вчерашната новина от Словакия идва ден след срещата в Брюксел на енергийните министри от европейските страни, които участват в проекта „Южен поток“. След нея България, Румъния и Гърция подписаха споразумение за изграждане на вертикален газов коридор, който да обедини националните мрежи на трите държави чрез свързващи газопроводи. По него газът ще се доставя от Гърция към България и Румъния, а след това е възможно и за други държави в Централна и Източна Европа.

Капацитетът на вертикалния газов коридор ще бъде 3-5 млрд. куб. метра газ годишно в сравнение с планираните 63 млрд. куб. метра за „Южен поток“. Той ще бъде запълван от различни източници, съобщи вчера Министерството на околната среда, енергетиката и промените в климата на Гърция, цитирано от Фокус. Според гръцките власти природният газ ще бъде доставян през гръцката мрежа от завода за втечнен природен газ в Ревитуса от Трансадриатическия газопровод (който ще минава през Северна Гърция) и от плаващата станция за регазификация на втечнен газ в Северна Гърция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *