Службите масово следят телефони и интернет

МВР и ДАНС заляха съда с искания за ровене в интернет и достъп до телефонни разпечатки през последните седмици, пише в. „Сега“. Това доказа страховете, че службите масово ще се възползват от последните промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Единствено въведеният съдебен контрол ограничава стремежа им към пълен и онлайн достъп до това кой, кога, с кого и колко общува по телефона и в интернет.

3640 искания за достъп до телефонни разпечатки и интернет трафика са постъпили в Софийския районен съд (СРС), показва справка, поискана от изданието. Информацията е за пет месеца – от 10 май, когато влязоха в сила промените в ЗЕС, до средата на октомври. Преди това разрешенията се даваха от окръжните съдилища.

Дневно само в СРС постъпват по около 24 искания. В повечето от тях обаче не се сочи един IP адрес или един телефонен номер, а десетки, и това многократно увеличава броя на хората, чиито контакти се следят. В над 1/4 от случаите – 882, съдиите са отказали достъп. Това означава, че има тенденция за увеличаване на отказите, тъй като веднага след промените в ЗЕС те бяха за около 1/5 от исканията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *