Слухове около Китай пораздвижиха инвеститорите

За това помогнаха и данните за големите икономики в региона, включително свиването с 86% на японския търговски излишък, което говори, че конкурентната продукция на страната все по-трудно намира пласмент в стреснатата глобална икономика.
Така индексът Nikkei 225 се смъкна с 0.74% до 8385 пункта, а йената остана без съществена промяна към долара на 76.8887. Спрямо еврото, йената се изкачи до 97.8332. Австралийският долар купува 1.0305 щатски.
Но по-негативно на азиатските пазари се отразиха данните, сами по себе си положителни, че инфлацията в Китай се е забавила чувствително и през декември вече възлиза на 4.1%, след 5.5% през октомври. Китайската голяма икономика, поддържаща ударен темп на растеж, очевидно се забавя при подобно развитие на инфлацията, заключиха инвеститорите и започнаха да продават акции на ресурсни компании, начело с Sinopec и PetroChina.
В спекулациите се включиха и шансовете Пекин да охлаби монетарната си политика – които не са особено големи, щом инфлацията остава над 4%. Запознати коментират: ако инфлацията беше под 4%, можеше да се даде повече свобода на пазарите. Свити от тези две противоречиви тълкувания, индексите в Хонконг и Шанхай се движат с леки понижения от 0.05%.
Доларовият индекс е във високите нива от 81.21 пункта, като курсът евро / долар в момента е 1.2717. Акцентът на пазарните участници в днешния ден ще е насочен към аукционите на италиански и испански ДЦК, както и към заседанието на ЕЦБ и на АЦБ. Прогнозите на MarketWatch са, че негативните нагласи днес ще надделеят.
Барел петрол брент се купува с 11.304 долара, а WTI струва 101.35 долара. Силни възходящи движения се прогнозират при медта, която може тази година да се качи с 25% заради силното търсене от Китай, и при европейската царевица, която се купува от Япония заради поевтинялата единна валута. Златото се качи до 1645 долара за тройунция на борсата в Хонконг.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *