Слухът се оказа верен: сменят преждевременно Джеймс Уорлик

В него президентът на САЩ Барак Обама съобщава за намерението си да номинира Райс за поста и представя някои други предложения за назначения в администрацията си.
Марси Райс ще замени досегашния американски посланик Джеймс Уорлик, който ще си тръгне от страната ни предсрочно, преди изтичането на 3-годишния му мандат. В съобщението на Обама не се посочват аргументи за смяната. Въпреки това слухове за смяната на Уорлик се появиха у нас още в началото на месец април. Като причина за това беше посочен фактът, че той не се е справил със защитата на американските интереси за добив на шистов газ в България и не е успял добре да убеди българската общественост, че технологията за добив е безопасна.
Тогава bTV съобщи, че според дипломатически източници България вече е получила искане за агреман с името на нов посланик в София. Още тогава се твърдеше, че новият представител на САЩ в България ще е именно Марси Райс.
За това, че е възможна смяна, намекна и самият Уорлик тогава: „Моето лично желание е да остана в България възможно най-дълго, но това е решение, което зависи от моя президент. Все още няма решение колко още ще продължи моето пребиваване тук“. Няколко дни по-късно обаче той опроверга информацията: „Слуховете за моята смърт са силно преувеличени“, каза той, цитирайки писателя Марк Твен. „Не е определена дата за изтичане на мандата ми“, заяви той пред bTV. „Надявам се да остана максимално дълго в България, защото не е тайна, че аз много я харесвам”, каза Уорлик.
Марси Б. Райс е била посланик на САЩ в Албания в периода 2004–2007 г. Напуска, за да стане съветник по въпросите, свързани с Ирак. В момента е служител на Държавния департамент като помощник-секретар за ядрена и стратегическа политика. Райс има магистърска степен от университета „Джон Хопкинс“. Омъжена е за Чарлз Райс,  бивш посланик на САЩ в Гърция.
Марси Райс е висш дипломат с 31-годишен опит в Европа, Карибския басейн и Близкия изток. Била е четири години съветник в посолството на САЩ в Лондон, четири години заместник-политически съветник в мисията на САЩ в Европейския съюз в Брюксел, както и в мисиите в Турция и Доминиканската република.
Владее турски, испански и френски.
Предложенията на президента на САЩ за посланици трябва да бъдат утвърдени от Сената на САЩ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *