Слънчевата енергия – предпоставка за по-икономичен живот

Добивът на електоенергия без вредно въздействие върху околната среда, на базата на симбиоза между фотоволтаичната система и овощните насаждения, генерира чист, екологично произведен ток и е една много добра възможност за по-икономичен живот, коментира д-р Хартвиг Вестфален, основател и директор на SunEnergy Europe.
Компаниятареализира втория си успешен проект на територията на страната ни за българския инвеститор Venture Equity Bulgaria Incorporated. В края на януари беше завършено изграждането на фотоволтаична покривна система на няколко фабрични сгради в района на град Казанлък.
Засиленият интерес към соларните системи в България е резултат и от актуализацията на регулаторната рамка. Законът за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и за заплащането на електрическата енергия в България създава добри условия за възвръщаемост на инвестициите от слънчеви енергийни системи и по специално от покривни, фасадни и наземни фотоволтаични инсталации.
Според този закон заплащането на електрическата енергия, произведена от такива източници, е 0,718 лева, което отговаря на 36,6 евроцента за киловатчас ел. енергия от фотоволтаични централи с инсталирана мощност над 5 киловата (kWp) в рамките на 12 години.
Техническото изпълнение на проектана SunEnergyсе и Venture се осъществи съвместно с монтажни специалисти от България. Размерът на инвестициите за двете съоръжения е близо 1 млн. евро. За монтажното им изпълнение SunEnergy Europe разчита изцяло на два технически екипа от България, като по този начин осигури нови работни места.
Българският инвеститор възлага за втори път изпълнението на фотоволтаичен проект на германската компания със седалище в Хамбург. През 2008 година успешно приключи и първият съвместен проект на SunEnergy Europe и Venture Equity Bulgaria Incorporatedпо изграждането на соларна система за добив на енергия до санданското село Зорница. През януари тази година системата беше включена в енергопреносната мрежа.
Германската компания извърши проучвателните и координационни дейности, консултира и направлява техническо-монтажното изпълнение и осигури модули и компоненти за системите.
За нас българският пазар е много важен. Въпреки че е малък, той се развива много динамично,каза ощед-р Вестфален.
Фотоволтаичната система директното преобразува светлинната в електрическа енергия. Добивът на ток от слънчева светлина се осъществява безшумно и напълно безвредно за околната среда с помощта на соларни клетки.
SunEnergy Europe е компания със сериозен опит в областта на проекти, свързани със слънчевата енергия и разработва широк диапазон фотоволтаични системи, основана през 2001 г. от д-р Хартвиг Вестфален.
Като покрива всички аспекти на фотоволтаичните инсталации – от предварителното проучване през планирането, техническото проектиране и строителството до заключителната проверка и включване в мрежата, компанията застъпва всички нива на развитие и изпълнение на соларни проекти. Същевременно SunEnergy прави оценки на предложения и конструира решения, намира подходящи терени и инвеститори и по този начин функционира като пресечна точка на всички страни в бизнес процесите, свързани с фотоволтаичните проекти.
Expert.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *