Смартфоните влизат в борбата срещу източването на банкови сметки

Времето, в което трябваше да уверявате банката, че действително сте в Тайланд и с банковата си карта извършвате някои неразумни покупки изтича, пише американското издание The Washington Post.

Тази пролет картовият оператор Visa ще предложи нова опция, която позволява клиентите да бъдат автоматично проследявани чрез смартфоните им. Това може да изглежда като прекалено навлизане в личното пространство, но експертите в областта на сигурността посочват, че така може значително да се намалят кражбите от кредитни карти и източването на сметки.

Според данните на банковата индустрия през 2013 година загубите от кражби от дебитните карти се изчисляват на 1,57 млрд. долара. През 2012 година кражбите от кредитни карти са на стойност 4 млрд. долара.

Заради тези високи разходи банките и картовите оператори търсят нови начини, чрез които да намалят кражбите.

Намеренията на Visa в тази насока са добавянето на нов софтуер за проследяване към мобилните приложения на банките. Софтуерът определя радиус от около 50 мили около дома на клиентите на банката, в който трансакциите ще бъдат определяни като по-малко рискови.

Когато клиентите напуснат тази територия, смартфонът ще съобщи на банката – чрез WiFi или мобилния оператор, къде се намира. И ако клиентите ползват банковите си карти в този район, банката ще знае, че вероятността някой да източва сметката на клиента им е по-малка.

Опцията ще е по желание и ще може да бъде прекратявана по всяко време, уточняват още от Visa. Компанията гарантира, че събраните данни няма да бъдат използвани за други цели.

Картовият оператор обаче признава, че ще има ситуации, в които новото приложение няма да помогне. Най-елементарната от тях е банковата карта и телефонът на клиента да бъдат откраднати едновременно. Тогава банката дори няма да подозира, че активността по картата е породена от кражба, докато клиентът не се свърже с нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *