Смарт-гривна следи захарта на диабетиците

Може да изпраща събраните данни през облака до личния лекар.Смарт-гривна следи захарта на диабетиците

Гривна за следене на кръвната захар на диабетици разработиха група технологични компании. Гривната се свързва чрез Bluetooth с умен предавател за „постоянен глюкозен мониторинг“ (ПГМ).

Носимото устройство следи и показва нивата на кръвна захар, активностите, съня, сърдечния ритъм. Тя може да сигнализира при спад на нивата на кръвната захар. Управлява се чрез смартфон и и има LTE-M/Cat-M1 връзка към „облака“, за да не зависи от смартфони за получаване на мрежово покритие.

Тази гривна нови надежда за по-спокоен живот за хората с диабет, надяват се високотехнологичните компании. Сред тях са Altair Semiconductor – разработчик на LTE чипсети, Ericsson, Sony Mobile, както и производителят на сензорни системи Senseonics.

Засега гривната е само прототип и „доказателство за концепцията“. Водещият технологичен партньор в съвместния проект Altair е вградил в гривната чипсет ALT1210, който се отличава с изключително ниска консумация на енергия и миниатюрен размер – фактори, които са от решаващо значение за носимите устройства, информира technews.bg.

При наличието на „облачна“ система за здравеопазване такава гривна може не само да следи жизнените показатели на потребителя и неговата кръвна захар, но и да изпраща данните на пациента до неговия личен лекар, когато е необходимо коригиране на дозировката на лекарствата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *