Сменят шефа на ФЕД

Източник: Getty Images / Guliver

Мандатът на настоящия ръководител на Федералния резерв в САЩ Бен Бернанке (на снимката) изтича на 31 януари 2014 г. и той няма да се кандидатира за втори мандат, предаде БГНЕС. Американският президент Барак Обама ще представи предложенията си за това кой да заеме поста през следващите няколко месеца.

Президентът разчита, че бъдещият ръководител на ФЕД ще гледа на нещата обективно и ще концентрира своите усилия за осигуряването на икономическия растеж. Според Обама работата му не трябва да се ограничава само до контрола на инфлацията и ситуацията на финансовите пазари.

Бернанке оглави ФЕД на 1 февруари 2006. Той беше назначен на своя пост от президента републиканец Джордж Буш (2001-2009), а през 2010 г. Обама потвърди неговите пълномощия.

Според експертите най-вероятните претенденти за поста ръководител на ФЕД са Лорънс Съмърс и Джанет Йелен. Съмърс беше министър на финансите в администрацията на Бил Клинтън (1993-2001) и беше глава на Националния икономически съвет през първия мандат на Обама. Йелен е настоящ заместник-председател на ФЕД и „дясна ръка“ на Бернанке. Ако Обама спре своя избор на Йелен, тя ще стане първата жена председател на американската ЦБ.

Решенията на ФЕД, от който зависят лихвите на банковите кредити в САЩ, са важни не само за Америка, но и за всички страни, използващи долари като резервна валута. Пазарите по цял свят внимателно следят кой ще бъде новият председател на ФЕД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *