Сменят 4 млн. двулевки с монети догодина

През 2015 г. банкнотите от 2 лева излизат от обращение и се заменят с монети на същата стойност. Това съобщиха от БНБ преди ден.

Точната дата, от която книжните двулевки ще престанат да се признават за разплащателно средство, ще бъде обявена допълнително, тъй като за нея трябва решение на УС на БНБ.

Банкнотите с номинална стойност 2 лева, които бяха пуснати през 1999 г. и 2005 г., ще продължат да бъдат законно платежно средство, включително и след влизането в обращение през 2015 г. на новата монета от 2 лева, подчертават от БНБ. Банкнотите ще бъдат изземвани постепенно от обращение.

Според данни на банката за парите в обръщение трябва да бъдат заменени 4 милиона двулевки. Тяхната номинана стойност е 1,2 млрд. лева.

Постепенното изтегляне на книжните 2 лева се подготвя още от есента на 2013 г. Причината за това е бързото изхабяване на двулевовите банкноти, което налага по-често производство на нови и така и увеличава разходите за производството им, мотивират се от БНБ.

Преди ден централната банка одобри дизайна на новата монета (виж снимката). При изработване на двете страни на разменната монета е пренесено изображението на Паисий Хилендарски от банкнотите в обращение с номинал 2 лева, които бяха емитирани през 1999 г. и 2005 г.

Такова бе решението и при определянето на дизайна на монетата от 1 лев, при която бе запазено изображението на Св. Иван Рилски.

За нуждите на производството на монетата от 2 лева централната банка ще открие обществена поръчка за доставка на монетни заготовки. Самото отсичане ще бъде възложено на „Монетен двор“ ЕАД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *