Смесено представяне на азиатските акции въпреки кризата в Украйна

Азиатските фондови пазари постигнаха смесени резултати във вторник въпреки продължаващата криза в Източна Европа. Някои от големите борси на континента, в това число тези в Япония,Южна Корея и Хонконг пък останаха затворени поради честването на официални празници.

Известен тласък дадеположителното представяне на Wall Streetв понеделник.

Американските акции напреднаха, след като данните от Института за управление на доставките показаха, че активността в сектора на услугите е нараснала през април с най-бързия темп в последните 8 месеца.

Положителната статистика от САЩспомогна за компенсирането на опасенията за допълнително разрастване на конфликта в Украйна. В понеделник разположените в близост до Славянск сепаратистки бунтовници свалиха украински хеликоптер и атакуваха местните военни части. Същевременно Киев изпрати специални полицейски сили в югозападния град Одеса, които имат за цел да спрат разпространението на бунта.

Австралийският бенчмаркS&P ASX 200нарасна за трета пореден сесия, добавяйки 0,35% до 5 481,40 пункта.

По-рано през деняЦентралната банка на Австралия очаквано запази основната си лихва при 2,5 на сто. Институцията за пореденпътподчерта, че един период на стабилни лихвени проценти е най-разумното решение за облекчаване на икономиката, която продължава да страда от спада на дейността в добивната промишленост.

Банката също така отбеляза притесненията си относно високия обменен курс на местния долар. Според централните банкери ребалансирането на растежа ще бъде ограничено от силната покупателна способност на Австралиеца.

Ръстът бе ограничен на фона на данните за търговския излишък през март, който достигна 731 млн. щатски долара при прогнози за 1,2 млрд. долара.

Капитализацията на универсални магазинDavid Jonesсе покачи леко с 0,2 на сто след отчитане на ръст на тримесечните продажби от 4,1 на сто.

Китайският индексShanghai Compositeсе разшири със скромните 0,03% до 2 028,04 пункта след спад в следобедната търговия. Отслабването дойде вследствие на опасенията от корекция на пазара на имоти.

Книжата наPoly Real Estateпоевтиняха с 1,3%, докатоGemdaleизтри над 2 на сто.

Цените на акциите на компаниите от железопътния сектор се покачиха, след като местните медии съобщиха за плановете на правителството да финансира нови транспортни проекти. Нотка оптимизъм добави и изявлението на премиера Ли Къцян, който похвали високоскоростните железопътни технологии по време на посещението си в Африка.

China Railway Constructionдобави 0,8 на сто, докатоChina South Locomotive & Rollingсе разшири с 1,4%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *