Сметката за Брекзит внася смут и гняв

Сметката  за раздялата на Великобритания с Европейския съюз е на път да се превърне в ябълката на раздора, и то в лошия случай на думата, при цялото върховенство на дипломацията между  бъдещата бившата членка и Съюза. И сигурно нещата около тънката сметка „На ти куклите – дай ми парцалите“ще се задълбочат, след като Европейската комисия публикува днес ключовите си искания за уреждането на финансовите въпроси и правата на гражданите при излизането на Великобритания от Европейския съюз, предаде ДПА.
ЕК е изчислила, че финансовите задължения, произтичащи от членството на Великобритания в ЕС, засягат 74 органа на общността, и иска всички сметки да бъдат уредени в евро. ЕК не е определила размера на окончателната сметка за Брекзит, но изчисленията й се отнасят за периода след напускането на Великобритания.
Задълженията включват капитал за финансирането на Европейската инвестиционна банка, дела на Великобритания във финансирането на споразумението за бежанците между ЕС и Турция и финансирането на учителите в европейските училища.
Исканията повече от вероятно ще ядосат британското правителство. То продължава да настоява да се заеме с финансовите искания в едва в последните етапи от преговорите и чак тогава пряко да ги обвърже с бъдещо търговско споразумение.
Що се отнася до правата на гражданите, ЕС иска британските граждани в общността и гражданите на ЕС във Великобритания да имат право да получават постоянно жителство, след като са имали законно пребиваване за непрекъснат период от пет години.
ЕК също така иска Съдът на ЕС да има пълна юрисдикция по отношение на правата на гражданите. Това искане вероятно също ще ядоса Великобритания, която неведнъж подчертава, че излизането от ЕС си е „истинско“ и няма никакво намерение да се подчинява на който и да е съд в Европейския съд. Раздразнение зад Ламанша предизвива е вариантът за евентуално търговско споразумение с Великобритания и ако в неговия обхват бъде включен секторът на финансовите услуги, ще трябва да изисква британските банки, застрахователни компании и други фирми да се подчиняват на европейските регулации и надзор.
ЕС иска и очаква също Великобритания да плати не само десетки милиарди евро, за да покрие финансовите си ангажименти към ЕС, поети преди Брекзита, но и да плаща за покриване на европейските разходи до края на 2020-а, когато изтича 7-годишният европейски бюджетен план, за който Великобритания даде съгласието си през 2014 г.

 

Стефан ПРОНЧЕВ 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *