Сметките за парно без такса “мощност”

Промени в закона за енергетиката обеща министър Румен Овчаров

Такса „мощност“ за парното ще отпадне. Тя е неразумно въведена и затова ще променим закона за енергетиката. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред БНР. Според него въпросната такса ощетява хората. Във ведомството се работи по преглед на Закона за енергетиката и енергийната ефективност. Сред предвижданите промени е и отпадането на таксата. Това обаче едва ли ще стане за този отоплителен сезон, който започва само след месец. Най-рано от догодина тя може да бъде премахната.

Въпросната такса бе въведена преди година. Тя се заплаща дори от хората, които са изключили радиаторите си. Таксата е 6 ст. за кубичен метър отопляем обем. Тя образува около 15-20 на сто от сметката за парно и топла вода.

Министър Овчаров допълни, че в закона са въведени неразумно и други неща, които ще бъдат променени.

Под формата на енергийни помощи социално слабите ще получат компенсации заради поскъпването на горивата, каза още Овчаров. Той обясни, че ефектът върху икономиката от повишението на цените не е толкова негативен.

Нито инфлацията, нито цялостното повишение са в размери, че да ни притесняват, коментира той. Според него поскъпването е в рамките на предвиденото в бюджетната програма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *